Intimi kennen het verhaal, maar toen ik 34 jaar geleden als traiteurtje in Amsterdam begon en dagelijks over de Centrale Markt zwerfde kwam ik daar altijd een dunne lange spijker tegen die vreselijk druk deed en karren groente het terrein over sleepte. Ik denk die man heeft een groentezaak, maar niets was minder waar, het was Ferry van Houten van het Bosch…
Jaren later werden we vrienden en heb ik de eer gehad het oude Bosch nog mee te maken. De verhalen zijn legendarisch, één van de mooiste is wel dat we als vriendenclub de concertvleugel (zonder snaren) die al jaren dienst deed als kaasplateau, hebben gekocht en buiten in de fik hebben gestoken. Een verhaal in de categorie “je had er bij moeten zijn”.
Het nieuwe Bosch, prachtig gelegen aan de Nieuwe Meer, is al weer 5 jaar open, en dat samen met het 35 jarig bestaan, werd maandag met een grootse lunch gevierd, of was het het feit dat Ferry, DJ very Ferry moet ik zeggen, op diezelfde dag zijn eigen radiostation begon…
Een prachtige lunch met kopstukken uit de geschiedenis van de vaderlandse horeca. Zo was daar mijn leermeester Henk Tuin*, oud-chef Emannuel Mertens** en natuurlijk ook één van de grootste chefs die we hier gehad hebben, Wulf Engel**.
Tussen dit culinair geweld bleek de huidige chef Willem Pieter van Dreumel geen vreemde eend in de bijt. Een prachtige terrine maison, hoe klassiek, gevolgd door kikkerbilletjes met looksaus, hertenrug met paddestoelen en natuurlijk soufflé, hoe kan het anders.
Ook hier had je bij moeten zijn geweest, misschien wat minder spectaculair dan destijsd met de vleugel, maar oergezellig, warm, mooie wijnen uitgeschonken door maître-sommelier Danny van Houten (zoon van ja..) en geweldig eten!