Aardpeer, topinambour of Jerusalem artichoke, en de laatste naam krijgt hij omdat hij zo naar artisjok smaakt. Op het oog niet de grootste knapperd maar wel een van de lekkerste. Je kunt ze schillen maar dat is best een werkje, voor op de BBQ zou ik ze alleen goed wassen en licht schrobben onder een lopende kraan. Mocht je ze toch willen schillen dan kan ik je melden dat de gefrituurde schillen een delicatesse zijn (schillen laten drogen, frituren op 180ºC tot mooi bruin en direct na het frituren zouten). Mijn vriend Rob verbouwt ze zelf, als ze tenminste niet worden opgegeten door de wilde zwijnen.
Als je de aardperen goed wast, laat drogen en daarna schilt kun je de schillen, mits niet te dik, in 5 minuten op 190ºC geweldig frituren. Even laten uitlekken en direct op smaak brengen met zout, een delicatesse.
Porties |
personn
|
- 800 g aardpeer
- 50 ml olijfolie
- 1 el Maldon zeezout en wat meer
- 2 el rookmot
Ingrediënten
|
|
- Schil de aardperen (frituur de schillen*), en snijd ze in de lengte doormidden.
- Meng de aardperen met olijfolie, bestrooi met wat zout en zet ze in een braadslede op de gril. Zorg ervoor dat je 1 laag aardpeer hebt dus dat ze niet bovenop elkaar liggen. Strooi de rookmot over de kolen.
- Gril de aardperen in 25 minuten krokant terwijl je ze na 10 minuten regelmatig omdraait. Breng nogmaals op smaak met zout.
Hoe hoog stook je het Egg op Julius?