Een heerlijk recept en nog hartstikke makkelijk. Kom je in tijdnood of heb je wel wat anders aan je hoofd, de eendenbouten zijn ook kant en klaar te koop in grote blikken of vers gevacumeerd. Het is handig om zo’n dicht blik een kwartiertje in een pan warm water te zetten, zo smelt het vet en wurm je de bouten er makkelijker uit. Het is vaak prima spul waar je je niet voor hoeft te schamen.
Receptje uit mijn nieuwe ‘Kerstbijbel’, te koop in de boekhandel of gesigneerd in m’n webshop.
Prep Tijd | 60 minuten |
Passieve Tijd | 3 uur |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 2 el grof zeezout
- 2 kruidnagels
- 3 jeneverbessen
- ½ citroen de schil in fijne blokjes
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 6 eendenbouten tam
- 1 kg ganzenvet gesmolten
- 1 kg zuurkool
- 250 g gerookt spek in blokjes
- 250 g appelmoes
- 2 kruidnagels
- 4 jeneverbessen
- 2 laurierblaadjes
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Vijzel het zeezout met de kruidnagels en jeneverbessen fijn, meng met knoflook en citroen, wrijf hier de eendenpoten mee in en laat 24 uur marineren in de koeling.
- Wrijf de marinade van de eendenbouten en dep ze droog.
- Leg de eendenbouten in een braadpan of braadslede, schenk het ganzenvet er overheen en zet de pan 2,5 tot 3 uur in een voorverwarmde oven op 110ºC tot het vlees gaar is. Laat de eendenbouten uitlekken
- Spoel de zuurkool* en laat uitlekken.
- Zet de blokjes spek kort aan in 2 eetlepels vet wat van de eendenbouten is gekomen, leg hier de zuurkool op en meng met appelmoes, kruidnagel, jeneverbes en laurierblad.
- Roer regelmatig door en laat minimaal 1 uur garen. Controleer of je de zuurkool zacht genoeg vindt (ik houd zelf wel van een beetje bite), en laat afkoelen.
- Leg de uitgelekte eendenbouten 15 minuten voor je ze wilt eten in een braadslede in een op 210ºC voorverwarmde oven zodat het vel lekker krokant wordt en warm de zuurkool zachtjes al roerend op in een pan (ervan uitgaande dat je maar 1 oven hebt, anders kan de zuurkool ook nog wel een half uurtje op 170º).
- Serveer de eend direct of laat hem afkoelen. Verwarm later 25 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven.
Notities
* Kramer's zuurkool is een hele goede en de meningen zijn verdeelt over dat spoelen. Ze wordt van spoelen minder zuur maar is het dan nog wel echt zuurkool?