Ik was een kleine jongen, misschien 9, of 10, en we gingen voor het eerst naar Parijs. Mijn ouders zaten in de handel dus zaten we de eerste middag bij Della Torre in rue de Paradis, een groothandel in porselein (2de keuze) en wat ze daar niet konden halen werd 5 deuren verder gekocht bij Pillivuyt voor het dubbele bedrag. De volgende dag gingen we richting Hallen, die waren toen nog midden in Parijs, om verder inkopen te doen bij Dehillerin, het walhalla voor de professionele kok.
Naast Dehillerin, iets verderop in de rue Coquillère, was een typische Parijse brasserie, Au Pied de Cochon, waar mannen in blauwe pakken met bebloede witte schorten in en uitliepen. Het waren de slagers van de overkant die geen brood mee van huis namen maar een warme kop uiensoep pakten met hoogstwaarschijnlijk een glas rode wijn, fascinerend. Na lang zeuren gingen we daar natuurlijk een uiensoep eten, waanzinnig (de smaak herinner ik me natuurlijk niet meer, de ervaring wel).
Enfin, een kleine 50 jaar later heb ik gisteren een kilo uien geschild (sinds ik brildragend ben is dat geen enkel probleem meer) en ben ik aan de slag gegaan. Kinderlijk eenvoudig, de basis, breng verder de smaken aan die je wilt!
Recept Afdrukken
Gegratineerde uiensoep
Instructies
Fruit uien rustig aan in boter met wat zout en laat zacht worden.
Voeg bouillon en bouquet toe, breng tegen kook aan en laat garen tot helemaal zacht en lekker.
Passeer de soep door een zeef en breng op smaak met zout en peper.
Beng de bouillon weer tegen de kook aan, voeg gare uien toe, warm even door en schep in de soep-kommen of -borden.
Leg in ieder bord een stuk stokbrood met geraspte kaas, gratineer onder de grill en serveer direct.
Beste Julius,
Ik zou dit recept heel graag een keer willen maken. Het ziet er zo verschrikkelijk lekker uit. Graag zou ik willen weten wat u gebruikt voor het bouguet garni (wat en hoeveelheden).
Alvast bedankt voor de reactie!
Groeten,
Debby den Dekker
Bedankt!