Ik ga lunchen met m’n vriend Gilles en dat doen we in Fitou in Loosdrecht. Opgezet door Ali Fitoury en zijn vrouw Jetty ziet het er nu naar uit dat dit Gilles zijn nieuwe uitvalsbasis wordt. Fitou heeft in de jaren diverse gedaantes gehad, oosterse invloeden heb ik er geproefd, maar alles lijkt weer terug te gaan naar het oude, een tikkie klassiek maar vooral lekker eten.

We starten met een glaasje Bourgogne Blanc Cuvée des Ormes van Sylvain Dussort (F, 2009), nieuw ook voor Gilles en hij besluit hem meteen, terecht, toe te voegen aan zijn assortiment. Amuse is een rolletje sockeye zalm (wilde Alaska-zalm) met gerookte aardappel, waarna tonijn met oude soja, crème van soja en zoetzuur. Prima gerechte. 

2de gerecht is kabeljauw “in ’t groen”, met beurre blanc met mossel, doperwt en groene asperge. Klassieke smaken en mooie garing. We drinken er een Saint Veran “les Cras” van Domaine des Valanges (F, 2009) bij die niet opgenomen wordt in het assortiment, geef ons de Bourgogne Blanc maar!

 Door met tong met kreeft, spinazie en kreeftensaus, weer klassiek, weer lekker. Bij het pièce drinken we een Pouderoux “la Zola”, een speciale cuvée van Domaine Pouderoux waar Gilles de hele oogst (1800 flessen) van heeft gekocht (F, 2008). De op het karkas gebraden kip, onderhuids gevuld met truffel, is weer klassiek, en weer lekker, de romesco en mousseline van truffelaardappel is prima. 

Nog een stukje perfecte kaas en de chef meldt zich aan tafel… De chef is vandaag vrij en patron Ali staat in de keuken. Nooit geweten dat de man behalve een geweldig sommelier ook zo onwijs lekker kan koken. Na de kaas spoed ik me naar de hoofdstad, afspraak met de G6, doen we weer mee aan Taste, of niet…?


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.