Dit is een spectaculaire manier van zalm grillen, wat ik voor het eerst zag in Tofino door chef Tim May. “Dit is zoals de First Nation people dat vroeger deden” legde hij me uit, “toen zalm nog gewoon volksvoedsel was waar de rivieren van Vancouver Island mee uitpuilden”.
Ik heb het zelf geprobeerd in de achtertuin in Bussum, het is echt veel makkelijker dan het eruit ziet.
Instructies
- Los suiker en zout op in warm water, voeg allspice toe en laat afkoelen tot een natte pekel.
- Leg de zalm een nacht in de natte pekel, spoel af onder de kraan en dep droog met keukenpapier. Laat de zalm een uur op een rekje indrogen.
- Maak een vuur van 3 blokken hoog (volgens de blokhutmethode). Veeg na een uur wat houtskool richting het midden.
- Zet de zalm in een klem of bevestig aan een zelfgemaakt zalmkruis* en plaats 40 cm van het gloeiende houtskool.
- Houd zeker in het begin de afstand van houtskool tot zalm goed in de gaten, het moet niet te snel gaan. Veeg af en toe wat nieuwe "verse" houtskool richting de zalm.
- Gaar de zalm tot je duidelijk tussen de lamellen kunt kijken en vergeet vooral de achterkant niet. Je kunt de zalm meer smaak geven door wat variatie in (rook-)hout aan te brengen.
Notities
*Zelf maken van een paar onbewerkte latten, takken of bamboestokken. Een rolletje ijzerdraad kan handig zijn.
Dit ga ik ooit een keer proberen.
Over de blokhutmethode kan ik weinig vinden. Is de Zwitserse methode dezelfde?