Ik ken François al best een tijdje, was hier ooit met Marco op dag 1 toen ik nog nooit van ‘m had gehoord, en sindsdien ben ik een paar keer in Ivy geweest, een keertje in de Bistro (ook op dag 1) en heb ik een keer met Robert bij hem gedraaid voor Topchef in FG Foodlabs (2 jaar geleden ging ik bij Bocuse lunchen, en wie zit er naast me…, FG!)

Genoeg gepraat over hoe en wat, ik wil het hebben over François! François is een geweldige kok, o.a. gevormd door Heston Blumenthal, en al weer een aantal jaren actief in Rotterdam. Geen moeite is hem teveel, hij werkt als een paard en ontwikkelt als een malle. Het begon met Ivy aan de haven van Rotterdam (Lloydstraat 204), dat na een aantal jaren ineens niet meer zo mocht heten van een naamgenoot in een ander land. Dat werd dus FG maar ondertussen begon François al FG Foodlabs aan de Rotterdamse hofbogen (Katshoek 41). Toen de buurman onder de hofbogen vrij kwam heeft hij daar even een noodlebar gehad, maar ondertussen is na een aantal verhuizingen het plaatje helder. FG restaurant, 2 Michelinsterren, tegenwoordig aan de Katshoek 37B, FG Foodlabs, 1 Michelinster, links naast zijn grote broer, FG Lab (zijn persoonlijke ontwikkelcentrum) aan de rechterkant, en FG Bistro aan de eerder genoemde Lloydkade.

Terug naar het begin. Ik doe een paar weken geleden op een zaterdag met zoon Max een Big Green Egg workshop bij de Kookfabriek in Rotterdam en daar zijn we altijd om 20.00 klaar. Wat te doen…, we schuiven aan bij FG, een feest!

De amuses (en ondertussen een rondleiding door het pand, dus geen foto’s); gelei van kwartel, mini baguette gevuld met lucht (met homemade cecina), goujeres (kleine luchtige kaasoesjes), en een klein ijsje “picca”.
We starten met asperges met kaviaar,

waarna kreeft “masia el altet”, wat slaat op de olijfolie. De kreeft wordt op 3 borden geserveerd, met o.a. kreeftenbouillon, en weer kaviaar (de man is er dol op). Door met een combinatie van paling en scheermes, waarna lever met kombu, Gillardeau oester, olijven en…kaviaar!

Er komt een stukje zwezerik met choucroute van ui in plaats van kool (hèhè even geen kaviaar),

en dan blackened knolselderij met ingemaakte truffel, weer geen kaviaar, oh nee, daar is de chef, dus met kaviaar!

Pièce, en zeker de resistance, is Kobe beef (wagyu) op 5 verschillende manieren bereid (o.a. met krokant merg, van de grill, in bouillon, sukade), echt helemaal te gek.

We kunnen geen pap meer zeggen, en het is allemaal even lekker (helemaal niet, een paar dingen zijn nog lekkerder), maar we mogen van François niet weg zonder het dessert van drop, dragon, banaan en venkel. Als we helemaal klaar zijn, afgerekend hebben bij zijn lieve zus, is het feest nog steeds niet klaar en moeten we mee naar buiten, laatste drankje en een heerlijke goodie-bag. Feest in 010 noemen we dat!

Ga nog even naar meer foto’s op facebook, en zie daar bijvoorbeeld zijn unieke collectie steak messen, hoe ze hun eigen specerijen blenden, het zout…


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.