Vriend Theor tipte me 2 jaar geleden al “je moet naar restaurant Europa in Zaandam, bizar goed, zijn een paar oude jongens van Bak”, maar ja, wie gaat er nu naar Zaandam… (ik niet dus). De 5 mannen die voorheen Europa hadden, inderdaad een aantal vanuit Bak, zijn pizza’s gaan bakken tijdens de 1ste lockdown, en dat is een beetje uit de hand gelopen (die pizza’s zijn nl verschrikkelijk goed èn nog steeds verkrijgbaar). Ze zijn ondertussen verhuisd naar Amsterdam-Noord, alwaar ze 9 weken na de opening weer dicht konden voor 2de lockdown…

Ze zijn weer open, in een soort schuur (loods) waar een blind paard geen kwaad kan. Witte tafels en stoelen, en krukken aan een megabar waar achter de open keuken met pizza-oven dominant in het midden. De pizza’s zijn nog steeds belangrijker, er is een aparte ploeg die overdag de pizza’s voor de diepvries en afhaal verkoop maakt, maar er is veel meer.

We starten met een snackje van het huis, oester met oestercrème, gezouten citroen en grapefruit (zie boven), waarbij bizar goed brood dat ’s ochtends gebakken wordt in de deels afgekoelde oven. Erbij boter, gerold door poeder van gefermenteerde sla, het is hemels! De toast met rauwe rode poon, crème van gist, en mierikswortel, is superlekker, maar het toastje is als zo goed dat je dat ook zo als gerecht zou kunnen eten.

Erna carpaccio van koolrabi (laat Johannes het maar niet horen zegt chef Rein), met peper en chimichurri van groene aardbeien. Weer heel lekker, alleen, maar dat heb ik altijd met koolrabi, krijg je een seconde voor de hap in de mond gaat, als de hap onder je neus hangt zeg maar, heel kort zo’n zweetsokkengeur, die overigens niet terug komt in de smaak.

De groene bonen met gerookte geitenboter en een zeewier-crème zijn vandaag nieuw op de kaart en mogen daar het komende jaar op blijven, niet normaal…

We gaan aan de pizza (er zijn er 3) en beginnen met de Fennel pie, pizza met venkel, gefermenteerde aardappel, burrata, papika en chili. De gefermenteerde aardappel moet een beetje een kazige smaak aangeven, wat inderdaad klopt als je het los proeft. De Passard pizza, genoemd naar de gelijknamige groenten-chef, is bedekt met gekarameliseerde sjalotten, peterselie, ansjovis en walnoot, en is waanzinnig.

Ik ben hier met mijn vriend Marco, die zoals wel eens eerder uitgelegd, niet in één restaurant kan eten op een avond, dat moeten er altijd minimaal 3 zijn, dus we gaan naar Koba, Mexicaans om de hoek. Vlak voor het weggaan krijgen we nog een snel ijsje van amandel (niet te zoet) met nectarines, mmmmm…..ook weer top!

(Koba bleek goddank dicht te zijn op woensdag, scheelt weer… Oh ja, Euro Pizza schaart zich in het rijtje “vin nature adepten”, minpuntje wat mij betreft, maar dat leg ik nog wel eens uit)

Euro Pizza | Gedempt Hamerkanaal 79 | Amsterdam | bel 020 895 0843

ma-di gesloten


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.