Een wonderschone avond afgelopen maandag, waarin Chef Michael Wolf van Envy ruimte maakte voor voorgangers Nick Bril (Oud Sluis***), Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot (Bord’Eau*) en Michiel van der Eerde (BAUT, nog geen * want net open). Reden? Envy (Prinsengracht 381 in Amsterdam) bestaat 8 jaar!
De start is om 19.00 uur en ik ben om 19.15 geen seconde te vroeg want we gaan direct aan tafel. Een must want er komt een avalanche aan gerechtjes, en op maandag moeten de gasten vanaf 23.00 naar huis kunnen. We starten met een langoustine met spek en citrus-schuimpje, waarna gebakken coquille met foie gras, beurre noisette en bloemkool, de Moët & Chandon Impérial doet het er goed bij!
De zachtgegaarde eidooier in het goud gespoten dopje met zwarte truffel en risotto is overduidelijk van Richard van Oostenbrugge, de krokante ronde tuille met mousse van blauwe kaas en krab is weer moeilijker te plaatsen. De oplettende lezer weet van mijn afkeer van blauwe kaas, maar er is vrijwel geen spoor van die smaak terug te vinden. Er komt nog een Zeeuwse oester met algen, en een verrukkelukke gestoomde bun met oester, buikspek en pareloesters uit de nitro.
Oh…, ik ben niet alleen overigens, maar wordt omringd door gezelligerds, want daar grossiert grote baas Bert in en ik mag aan de hoofdtafel zitten. Chef Joris (Bridges), Alain, Marcus, Martijn, Winston, Joop, Bernhard en zo kan ik nog wel even verder strooien…
Glaasje wit, Le Vieux Clos AOC “Cheverny du Salvard” (F, 2012), waarbij koolrabi met truffel en avocado (Michael, de in-house chef)), makreel met waterkers en venkel (Michael) en zwezerik met selderij en kruidnagel (Michiel). Allemaal top-gerechtjes die duidelijk de signatuur dragen van de chefs. We stappen over op rood, Côtes du Rhône Villages AOC “Plan de Dieu” (F, 2009), met daarbij superbe gelakte kalfswang met polentaschuim en roodlof (Richard), waarin je niet alleen de chef maar ook de mentor herkent.
We sluiten af met bio-chocolade 69,1% en 41,4% met zwarte thee en bloedsinaasappel (Nick), koffie, thee of nog een glaasje rood, of nog een glaasje sjampie, want Bert is een op en top gastheer. Terwijl Priscilla nog een dansje waagt duik ik de donkere en vooral ijskoude nacht in, Mooi begin van de week.