Na ons bezoek van twee jaar geleden is er weinig veranderd in Emporium, behalve dat het interieur is aangepakt, het is nu nog ongezelliger! Dat kan ook komen omdat we om 21:00 sharp de eerste gasten zijn (de Spanjaarden eten laat), maar dat er die vrijdagavond nog maar 1 tweetje bijkomt is ronduit triest. Het concept is onveranderd, vader staat in de bediening met één zoon, de andere zoon doet de keuken, De boys doen samen de dagelijkse mise en place en staan om de week voor of achter. 1 Michelinster, dat dan weer wel! (krijg net door van trouwe lezer Frank dat de oudste heer niet de vader maar de oudere broer is, waarvan acte)
We gaan voor het menu “tradicions” wat bestaat uit 4 amuses, 3 hartige gerechten, kaas, dessert en nog wat zoetigheden.
De amuses; cornetje van wortel gevuld met sorbet van Aperol, bloedsinaasappel en peper, meringue van biet met Balsamicoazijn, wafeltje van spinazie met verse kaas en pesto, en een transparant krokantje van cereal met paprika. Heel verzorgd allemaal en prima!
Eerste gerecht is eend met foie, ansjovis, olijven en botarga (gedroogde kabeljauwkuit). Een wat wonderlijke combinatie die er ook nog eens licht gekunsteld uitziet maar wel prima smaakt (zie boven). Gerecht 2 is bacalau (stokvis van kabeljauw) met zijn kokotxa (zeg maar even onderlip) met witte asperge, kikkererwten en laurència (rode alg). Geweldige smaken!
Pièce is baby-geit met bloemkool, kaviaar en kaas. Een bizarre combinatie die het toch weer erg goed doet.
De kaas, 6 verschillende lokale boeren koe- geit en schapenkazen hebben allemaal een eigen garnituur, wat van mij niet hoeft, zeker niet zoet, maar wel weer erg verzorgd is. Dessert is Catalaanse custard met appel uit de oven en kardamom.
Oh ja, wijn; Louro godello van Rafael Palacios (altijd goed) en La Orquesta Soto y Manrique, lekker! Het blijft een rare tent, zeker als er maar 1 ander tafeltje bezet is, maar het eten is wederom super.
Carrer Santa Clara, 31, 17486 Castelló d’Empúries, Girona Telefoon: 972 25 05 93 www.hotelemporium.com
Beste Julius,
Wij verblijven in dezelfde omgeving. Heb je nog tips? We hebben bij verschillende goede restaurant gegeten waaronder 1* http://www.castellperaladarestaurant.com/es, is nu heel druk ivm het jaarlijkse luxe festival perelada. Ook Mas Lazuli in Pau 1* (bekend om zijn olijf olie) is leuk om te eten.
Succes en tips zijn welkom. Wij zitten nu in de regio ten oosten van Girona.
Cal Sagrista in Perelada
Casa Gallega in Ampuriabrava
El Motel in Figueras
Compartir in Cadaques
allemaal geen sterren maar wel lekker!
Mas Lazuli is zeker leuk maar zeker geen ster, en slechte trage bediening.
Veel plezier daar
Beste Julius,
Deze Belg volgt uw blog al enkele jaren. Uw eerste bezoek 2j geleden was voor ons de aanleiding om Emporium te bezoeken. Sindsdien komen we er vaker. Liefst buiten het seizoen, in April of September. Het is er vreemd genoeg ofwel stampvol ofwel leeg. Ook wij komen er al om 21h dineren. De 2 broers en de vader zijn gewoon 3 broers, nl. een tweeling en een oudere broer.
Ik heb nog een aanrader voor U: stap s’avonds eens binnen in de gelijknamige bistrot naast de deur. Daar gaan echt de vertegenwoordigers s’middags hun pan con tomate eten. S’avonds is de bediening er eerst echt onvriendelijk, zelfs als je een woordje Catalaans spreekt. Tot dat je door 1 van de 3 broers herkend wordt als gewezen gast van Emporium: dan gaan de deuren van de hemel open voor slechts 13,5 euro per persoon. Je eet er in de week een menuutje met dezelfde ingredienten van het sterrenrestaurant, met dezelfde kok maar net iets minder uitgewerkt. Een stuk vis is er gewoon een stuk vis, maar wel de beste vis die ik ooit gegeten heb. Beter dan bij Sergio, Peter Goossens (die had wel de beste duíf), Gert De Mangeleer, Vicki Geudens, Luc Bellings, Wout Bru, Franck Putelat, …. zelfs beter dan in dat tentje in Ampuria of de vroegere Gallega in Roses. Doen zou ik zeggen!