Als mijn schoonzus hoort dat we naar Shanghai komen zegt ze direct dat we bij EL Willy moeten eten. Wie noemt zijn zaak nu El Willy…? Ik pareer de opmerking door te zeggen dat ik sowieso bij Mr & Mrs Bund wil eten wat ik ken als heel goed van een eerder bezoek. “Jammer” zegt ze, “dan gaan we lunchen bij El Elefanto, dat is van dezelfde groep, ook leuk” Wat weet zij nou van eten denk ik nog…
elEFANTE staat onder leiding van de Nederlandse Koen Vessies, die eigenlijk chef is bij El Willy maar speciaal voor ons die middag is gekomen om de Spaanse chef van elEFANTE bij te staan. Koen is geen kleine jongen, opgeleid in o.a. Taillevent in Parijs is hij zijn liefde gevolgd naar Shanghai waar hij nu partner en executive chef is van meerdere restaurants. Er is ondertussen uitbreiding in Hong Kong en Manilla gaat volgende maand open.
We starten met wat gemarineerde zalm op een soort zwarte steen van (vermomde) avocado, chili en pickled onion en wat kroepoek met zee-egel uit Korea met yuzu. De zee-egel is gevangen voor de kust van Noord Korea, daar schijnt volgens de Japanners de mooiste vandaan te komen omdat daar vrijwel geen industrie zit!
Hierna een salade met burrata, gebakken uitjes en truffel, normaal niet mijn favoriet maar deze is top. Door met een ceviche van garnaal, octopus en kingfish met mais, die erg lekker is maar goed de bek uit brandt, maar daar is de witte Côtes du Rhône van Guigal (F, 2014) goed voor.
De baby sardines met fatty iberico zijn perfect gegaard en worden geserveerd op zwarte kroepoek, die wonderwel knapperig blijft
De driehoekjes met kabeljauw, kreeft en harissa moeten comform de waarschuwing heel pittig zijn maar dat zijn ze niet, waarschijnlijk werkt de verdoving van de ceviche nog wat door. Er is nog een stukje foie met kersen,
een schaal speenvarken met krokante huid met fregola uit Sardinië, en een enorme schaal slow cooked shortrib, het is allemaal even lekker.
Tot slot wat zwarte spongecake met druiven, aardbeien en groene thee en als klap op de vuurpijl een super-combinatie van 3 soorten chocolade met hazelnoten.
Ik heb nu al spijt dat we vanavond niet naar El Willy gaan…