Dit wordt een heel lang verhaal, maar ik ben het aan mijn stand verplicht dit zo uitgebreid mogelijk te vertellen.
Als de heren weer wakker zijn, de haartjes zijn gekamd en onze sigaar is op, rijden we, met een tussenstopje in La Sirena, voor het laatst naar El Bulli. Ik zal die weg heus nog wel eens rijden, maar niet om te gaan eten in het meest bijzondere restaurant van de wereld dat op 31 juli definitief zijn deuren sluit (je hoeft het niet meer te proberen, je komt er niet meer in). Over, uit, het wordt een culinair creatief centrum….? Met gevaar voor eigen leven sturen we langs de kliffen van Roses om uiteindelijk in Cala Montjoi de Jumper de dijk af te sturen. Het gaat beginnen…. De ontvangst is als altijd alsof er een warme deken over je heen geslagen wordt. Ik kom hier mijn hele leven, da’s niet om op te scheppen, maar het voelt iedere keer weer een beetje als thuiskomen. Na alle obers, managers en eigenaar Juli is het tijd voor de keukenscene, waar chef Ferran met zijn Oriol (keukenchef) leiding geeft aan 55 man keukenpersoneel, terwijl de 30 man zwarte brigade af en aan rent. Iedereen is geconcentreerd bezig, 85 man voor de 44 gasten die vanavond in huis zijn. Bizar! We nemen de geijkte foto’s, knuffelen nog wat, Ferran vindt me te dik (vink ook), en is zelf trots dat hij net in zijn vakantie wat is afgevallen. De volgende groep staat klaar met de camera’s, we moeten aan tafel.
We zitten in de eerste zaal, aan mijn lievelingstafel, wat ze vast geweten hebben, net zoals het feit dat ik geen blauwe kaas eet, waar ik nog even fijntjes door Pol aan wordt herinnerd. Ik heb van iedereen de allergiën moeten doorgeven maar ben mezelf vergeten, zij weten het gewoon. Ik ga de gerechten hieronder in volgorde van opkomst opnoemen, en voor de volledigheid zet ik er even de tijd van serveren bij. Zoals je zo ziet gaat het in een moordend tempo, maar ik moet er bij zeggen dat elk gerechtje echt niet meer is dan één hap. We gaan beginnen aan 42 happen, ex box!
20.15 warme caipirinha/mojito
20.15 krokant buideltje met gember en limoen
20.20 krokant maar luchtig koekje van pinda met honing
20.27 mini flute (stokbrood) van eiwit met gel van mojito
20.33 amandel-fizz (cocktail) met gevriesdroogde amarenakers
20.37 ravioli van nori (zelfgemaakt) met citroen en yuzu
20.40 krokantje van hibiscus gevuld met pinda
20.42 zoetige grote chip van olijfolie
20.45 eetbare “tube” met vloeibare hazelnoot
20.46 hazelnoot rotsje met framboos
20.49 eetbaar folie met Parmezaanse kaas
20.57 zoete tortilla van garnaal
20.59 zoute tortilla van garnaal
21.00 we zitten een uur aan tafel en hebben in 45 minuten 13 gerechtjes geproefd!
21.01 suikerriet met gember, limoen en citroenblad, kauwen en uitspugen
21.04 wonton van witlof met gelei van ham en rozenblaadjes, meloenwater
21.10 sashimi van gamba
21.15 gamba, vocht van de kop, krokant lijf
21.20 baby-kwartelborst met escabeche van wortel
21.28 buideltje met specerijen, alleen aan ruiken
21.30 canapé met duif en sechuanpeper, eerst eten dan ruiken aan het buideltje
21.34 wild-capuccino
21.40 tartaar van tomaat met bevroren schilfers van water
21.46 Japanse tiramusi met diverse texturen van soja, sake en miso
21.47 “lucifers” van soja en wasabi
21.56 crème van hazelnoot met kaviaar & kaviaar van hazelnoot met crème van kaviaar
22.00 2 uur aan tafel, we zitten aan de 24…….
Morgen verder…..
het was vast heerlijk, maar dat middelste gerecht ziet er buitengewoon onsmakelijk uit
Jezus wat is dit gaaf zeg.