Voorproefje uit mijn Kerstbijbel, die over een week in de winkel ligt (meer dan 250 recepten toegespits op een relaxte Kerst)

Voor eggs Benedict kun je ook ham gebruiken, omdat het kerst is we nemen we lekker gerookte zalm in plaats van ham.

Eggs Florentine is het groene en vegetarische zusje van de Benedicts, en dus altijd met even verwarmde spinazie (en lekker ham of zalm).

Recept Afdrukken
Eggs Benedict met gerookte zalm
Maaltijd voorgerecht
Keuken Amerikaans
Prep Tijd 45 minuten
Porties
personen
Maaltijd voorgerecht
Keuken Amerikaans
Prep Tijd 45 minuten
Porties
personen
Instructies
  1. Breng water en azijn tegen de kook aan.
  2. Breek een ei in een bakje, roer een draaikolk in de pan met bijna kokend water (een heel licht bubbeltje), en schenk hier het ei in (herhaal dit met maximaal 3 eieren per keer).
  3. Laat 2,5 minuut pocheren, schep uit het kokende water en laat afkoelen in koud water. Werk de randen van het gepocheerde ei bij met een mesje.
  4. Snijd de muffins door en rooster of gril ze aan beide kanten.
  5. Verwarm de gepocheerde eieren 1,5 minuut in water van 50ºC.
  6. Beleg de halve muffins met gerookte zalm, leg daar een warm gepocheerd ei op en overgiet met warme Hollandaisesaus.
  7. Bestrooi met zwarte peper en Maldon zeezout.
Recept Afdrukken
Hollandaisesaus
Maaltijd sauzen
Prep Tijd 20 minuten
Porties
ml
Ingrediënten
Maaltijd sauzen
Prep Tijd 20 minuten
Porties
ml
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm dooiers met water (au bain marie) flink kloppend tot max 65°C.
  2. Monteer de saus door er koude stukjes boter doorheen te kloppen (zorg dat elk blokje is gesmolten voordat je een nieuwe toevoegt) en breng op smaak met zout en peper.
  3. Klop citroensap door de saus en breng op smaak met zout en peper.
  4. Serveer direct of houd warm op 45°C (eventueel in een voorverwarmde thermosfles) en roer een eetlepel koud water door de saus als die dreigt te schiften.
  5. Je maakt eenvoudig een mousselinesaus door er vlak voor het serveren 100 gram lobbig-geklopte room doorheen te roeren. Controleer opnieuw de smaak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.