Oeps…, een week niets geplaatst, sorry…, berenruk met mijn nieuwe boek, morgen de laatste hand!!
Dinner at the Parc is een evenement dat Marco Westmaas vorig weekend organiseerde op Parc Broekhuizen in Leersum. Ik heb al eerder over Marco geschreven, dus ik houd het deze keer kort over deze alleskunner, maar hij heeft me wel wat neergezet daar.
4 dagen culinaire inspiratie met veel grote namen, zoals Ian Kittichai (Bangkok), Heinz Beck (Rome***), Paolo Casagrande*** (Barcelona) en een kitchen-party op maandag met deze mannen aangevuld met o.a. Jannis Brevet**, Jacob Jan Boerma*** en Moshik Roth**
De party moest ik missen maandagavond, werken in de Kookfabriek, maar bij de maandag-lunch, onder leiding van Paolo Casagrande (PC) en Marco Westmaas (MW) zat ik naast wijnschrijver en vriend Harold Hamersma, naast wijnproever Esmée Langereis en tegenover Fonger Kranenburg van De Gouden Ton, leverancier van de wijnen bij de lunch.
We starten met een glaasje Billecart Salmon (champagne) met een krokantje van kabeljauwhuid met gerookte forel, kimcheemayonaise en viseitjes (MW). Prachtige vissmaak. Het eerste gerecht uit Spanje bestaat uit vrijwel lauwe langoustine met crème van koolraap en citroenschuim (PC). Laat je niet bedotten door de misschien niet zo spannende foto, dat ligt meer aan mij, maar wat een smaken, vooral dat perfecte zuur van de citroen.
De Pinot Bianco van Alois Lageder (I, 2015) blijft overeind, evenals de Côtes du Rhône Réserve van Famille Perrin (F, 2015) bij de prachtige kreeft met gele biet, bloedsinaasappel en specerijen (jeruk purut, koriander en piment) (MW)
Aandacht voor de duif met pastinaak, morilles en macadamianoten (MW), en niet alleen voor de smaak maar ook voor de cuisson, er zitten toch een mannetje of 60 in de zaal en ik zie het overal even top. De Viñas de Gain van Artadi (E, 2007) is super maar niet meer verkrijgbaar, althans niet als Rioja. Meneer Artadi was het niet helemaal eens met de Rioja regels en hij maakt zulke goede wijn dat hij zei “nou, dan zetten we toch gewoon niet Rioja op het etiket”. Ik houd er van.
Het dessert is een aparte eend-in-de-bijt, crème van witte truffel met zwarte truffel, perenijs en spongecake van hazelnoot. Perfect gemaakt, maar je moet een truffel-fan zijn, want de truffel komt 2 uur later nog uit je poriën.
Ik licht het anker rond de klok van 3, date met mijn dochter en daarna 80 culinair coaches van de Kookfabriek uitleggen waarom en hoe we zalm als voorgerecht hebben in het voorjaarsmenu (en kaassoesjes, en parelhoen, en chocoladetaart…).