In mijn leven-overheersende zoektocht naar goed, beter, best, lekker, nieuw en bijzonder, zat ik gisteren ineens aan tafel bij de familie Ho van een dim sum fabriek in Amstelveen. Het draait allemaal om een nieuw broodje wat ik tijdens Taste of Amsterdam wil lanceren, denk aan ba-pau deeg waar ik sur place een vulling in leg. Die broodjes, een soort kleine dikke pittah, liggen normaal gesproken in het vriesvak van iedere toko, totdat ik duizenden van die krengen nodig heb en ze uitverkocht blijken. Zelf maken is qua aantal en kennis niet echt een optie, dus zoeken we een producent. Via via bij mister dim sum terecht gekomen, en binnen een half uur na het telefoontje wordt ik ontvangen in de proefkeuken. De dames, moeder en dochter Ho weten direct wat ik bedoel, het gaat eigenlijk alleen om de maat, de manier van verpakken, het leveren en vooral wanneer. “Heeft u gegeten?” Ik snap de vraag niet helemaal, zo om kwart over 3 in de middag, maar het antwoord is nee en voordat ik verder kan gaan liggen de “potstickers” al in de pan te pruttelen.
Ik ken eigenlijk alleen de Engelse naam, in het (zuid-) Chinees heten ze Kuo Tieh en in het noorden noemen ze ze Gyoza (zo heten ze overigens ook in Japan). Gevuld met kip, garnalen, varken of groente (spinazie-ui). Even ontdooien in de magnetron, waarna met wat water in een koekenpan met glazen deksel. Als het water is opgestoomd gaat er een scheutje olie in de pan en worden ze nog even krokant na-gebakken. Beetje Chinese chili erbij, en wat speciale azijn, helemaal te lekker. Maak je niet vaak mee, ergens even binnenvallen om over een broodje te praten en voordat je het weet zit je aan een late lunch. Ontzettend lief, en vooral lekker. Na de Gyoza’s komt er nog een Cha Shao Pao, soort ba pau met geroosterd varkensvlees, om vooral even het deeg te proeven, waarna nog een Chan Chu Kai, een heerlijke portie kleefrijst met kip verpakt in een lotusblad. Allemaal uit de kleine ambachtelijke fabriek, allemaal lekker! Bij het afscheid in de hal, meneer Ho is ondertussen ook nog even aangeschoven, oude buurman van mijn vader uit de Gravenstraat, krijg ik nog een soort Melior doordrukkan mee naar huis, een ingenieus Chinees theesysteem, met een bus Chinese thee. Wat een aardige mensen, vrijdag krijg ik de monsters.