Mijn vriend Gertjan Kiers, ook wel bekend als de demoslager heeft het nog niet druk genoeg. Buiten dat hij dagelijks om 5.00 uur begint bij slager Fontijn (en dan heeft hij zijn dagelijkse gedicht al geschreven) is hij docent bij het ROC, lid van ons BBQ-team De Zwarte Hand en heeft hij een opleidingslokaal naast de “kantine” van zijn baas.
Hij geeft daar geregeld cursussen “hoe zit een koe nu in elkaar” en een deel van de “gesloopte” koe wordt dan à la minute klaargemaakt. Chef Remco stond daar vorige week zondag en ik denk “ik ga ze helpen”! Gertjan doet veel voor mij, Remco ook, ik doe een keer wat terug.
Half 1 vult de ruimte zich met 21 enthousiastelingen, klokke 1 uur begint de meester. Wij hebben de picaña’s dan al op het vuur, naast de longhaas, en om half 2 gaan de eerste schalen het leslokaal in, iedere keer een schaal met het pure vlees, en een schaal “op smaak”. Picaña (staartstuk) dus, en longhaas, skirt (de vang), sukade en côte de boeuff volgen elkaar op. Alles wordt bereid op een Big Green Egg XL en die staat in de keuken onder een profi-afzuigkap. Dit gaat natuurlijk precies 11 minuten goed en nadat we de extra rookmelder hebben verwijderd, de standaard rookmelder hebben afgeplakt en de brandweer hebben afgebeld kunnen we verder.
Topper van de middag is de longhaas met zoetzure komkommer en XO-saus, die ik eindelijk onder controle heb voor Happyhappyjoyjoy.
Ik was daarbij, nog nooit zoveel vlees gegeten, maar lekker! en leuk! Sinds kort liggen picanha, bavette en longhaas gewoon bij de supermarkt, jammer eigenlijk. Het gedoe met de brandweer was voor ons een beetje onduidelijk. Ik had nog wel even willen zien hoe het bakken ging, maar u was al weg. Ik heb ook Smart Cooking Compleet, een bijzonder kookboek, vol slimme aanwijzingen en eenvoudig te maken, maar uitstekende recepten.