we zijn weer thuis……
Krokante zeealgen, soort chippie, met mierikswortel en yuzu, een virtueel groentesoepje (schuim van uiensoep, gelei van bouillon, crème van wortel en selderij), crème van bloemkool met koffiegelei en zwarte quinoa, crème van witte bonen met gepofte rijst en marshmellow van tomaat, ijsje van komkommer en wasabi, en een shooter van pittige mango en sesam…… zo, wie dacht dat dit het was vergist zich, dit waren slechts de amuses….
We zijn (mijn vriend Theo en ik) bij de Saffraan* in Amersfoort, verscholen achter een bouwput, op een boot…. Kars van Wechem en zijn Monique baten hier sinds een paar jaar een prachtig restaurant uit, en op een zonnige middag installeren we ons op het bovendek. Ik had nog nooit van Kars gehoord, noch van de Saffraan, maar hij was dit voorjaar bij ons in TopChef te gast als jurylid en ik heb na het draaien direct geboekt. Schande overigens, 15 autominuten van de hacienda en nog nooit van gehoord, mea culpa….
We drinken een prima glas huiswijn, sauvignon blanc, waarna we overstappen op de As Sortes, prachtig Spaans wit (2007) wat je weinig tegenkomt. Eerste gerecht is een “broodje” makreel met dressing van de zoetzure tom yum soep uit Thailand, souvenir uit het oosten, geïnterpreteerd in Holland.
Hierna krab met Noordzeekrab met avocado en gelei van tomaat, waarna schelvis met couscous, kikkerhammetjes, kokkel, haringkuit, en wat inktvis gevuld met oester en paprika. Ik wandel er een beetje snel doorheen, het is ook alweer even geleden, maar het valt op dat alles perfect bereid, geportioneerd en gepresenteerd is. Superlekker allemaal! De As Sortes valt prima, maar we moeten nog verder en houden het bij die ene fles. Laatste visgerecht is gebakken rogvleugel met asperge morille en hachée, waarna het pièce, rug, nek en tong van zuiglam met yoghurt, radijs, wortel en lamsjus. Perfect. Klassiek sluiten we af met een stukje gebakken ganzelever met abrikoos en pistache. We verbazen ons over de hoeveelheid gerechtjes, het menu is ook best wel een tikkie zwaar zo voor de lunch, maar Kars vind het zo leuk dat we er zijn dat hij alles uit de kast trekt, waarschuwt Monique al halverwege. We eindigen met een glaasje rabarber, jasmijn en cruesli, een bordje rozenblaadjes met karamel en bergamot, en een kopje soufflé van appeltaart met boerenjongens. Een feest allemaal, ik ga snel weer!!
Facebook; http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150281338737578.386159.689972577&l=b1baf771d5