Omdat we met de kerst grotendeels in de sneeuw zitten, m’n zuster keihard moet werken in haar winkels, en we eigenlijk allemaal doodop zijn vieren wij het familiefeest al jaren een week vantevoren. Laten we het maar een oude middenstands-traditie noemen, tussen de 24steen de 26ste liggen we al jaren met de benen omhoog. Een week vantevoren schuiven dus we aan in het prachtige De Nederlanden*, waar chef Wilco Berends en zijn trouwe assistent Bas Verheul een mooi menu voor ons hebben bedacht. “We” zijn mijn moeder, m’n zuster met haar Jan, en onze 2 kinderen. De vrouw ligt met een kleine storing in bed, zit tegen de uitputting aan.

We beginnen met een glaasje champagne Larmandier-Benier premier cru, een mooie blanc de blancs, en gaan na de amuses, o.a. een deconstructie van erwtensoep, aan de Noordzeekrab en oester met citrus, soja, sesam en basilicum. De sommelier beveelt een Riesling aan, waar ik eigenlijk niet zo’n zin in heb, maar ik volg hem en hij is top. Riesling Smaragd van Prager uit Wachau (2008).

2de gerecht is langoustine met tomaat, ratatouille, chorizo en bouillon van roquette, en we stappen over naar een andere wijn, een Condrieu van François Villard uit de Rhône, de fabelachtige cuvée DePoncins (F, 2008), die het ook perfect doet bij de 2de visgang, rogvleugel met saus van piment, knoflookmousseline en saffraan.

Bij het prachtige gebraden hertenkalfsrugfilet met bospaddenstoelen, hete bliksem, spruitblaadjes en sauce poivrade gaan we weer naar onze oosterburen voor de wijn, Umathum van Haidenboden uit Burgenland, cuvée Frauenkirchner (D, 2007). We sluiten af met een dessert van appel en kaneel met boerenjongens, karamel en vlierbessen, waarna er in plaats van een pré nog een postdessert komt, een prachtige soufflé van vanille en kwark met magnoliaroomijs (waarvan ik het recept zojuist van Wilco heb gekregen, blijf kijken!!).

Genieten geblazen hier aan de Vecht, mooie avond met de familie, super-eten, prachtige wijnen, maar we moeten weer naar de postcode want Max moet aan het werk!



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.