Nooit geweest, in Vaasen, dus trok Marco (Westmaas) me mee afgelopen week. Culinair dagje in den lande, en culinair was het. Jacob Jan (**) komt de keuken uitvliegen, omhelst Marco en geeft mij een hand, waarna we hem pas weer terug zagen bij de koffie, zo hoort het. Zijn lieve Kim brengt ons naar de tafel, meldt ons en passant dat we te gast zijn (Marco had hun nogal verwend laatst), en al snel glijdt de Heidsieck brut reservé de dorstige keeltjes in, samen met wat Hollandse garnalen met appel, avocado en geklopte melk, groene asperges gerold in notencrunch, en een toastje met tapenade en gepekeld rundvlees. Een mooi begin, gevolgd door een aardappelcrème met haring, prei, kaviaar, yoghurt, basilicumolie en sorbet van rode biet, waarnaast ook nog een sesammacaron met een soort rundertartaar. We zijn een kwartier binnen, waarvan we 10 minuten zitten en we hebben al 5 heerlijke hapjes op. Het gaat in een moordend tempo, wat eigenlijk heel prettig is. Vaak komen er 2 of 3 hapjes zo snel achter elkaar dat er niet eens tijd is voor een bestekwissel. Prima!! Door met een blokje zalm met citroenvinaigrette en fijne groentetjes, waarna wat oester met grapefruit en 2 texturen van komkommer (schuim en ijs). De sjampie is leeg en we drinken een glaasje sauvignon blanc van Pulenta estate (ARG, 2006, Mendoza). Ondertussen wordt het pièce de resistance ontkurtkt en gedecanteerd, geintje van meneer Boerma…. Door met ravioli in 2 texturen, de eerste met krab, krabgelei, koolrabi en rijst, de tweede van komkommer, krab, appel en komkommerkruid. Helemaal top. De maître laat de gedecanteerde Le Montrachet van Vincent Girardin (F, 2004) proeven, die helemaal geweldig is, en we gaan weer verder met een tonijnburgertje met kaviaar, waarnaast een rolletje tonijn met tartaar van tonijn.
Ik noem nog 1 gang, wil het nog leesbaar blijven en kom morgen of overmorgen terug op de rest, maar één tip wil vast geven, reserveer zo snel mogelijk een tafeltje bij de Leest in Vaassen, voordat ze met vakantie zijn, of reserveer voor direct na de vakantie, als Jacob Jan en Kim er in 3 weken 18.000 culinaire kilometers op hebben zitten (met de auto, in Europa). Coquilles met tonijn, gemengde sla, oosterse kruiden (5-spice) en basilicumolie. Tot morgen….