De Flamiche is eigenlijk een soort quiche, met dien verstande dat het deeg iets meer de brioche-kant uitgaat. Hij komt origineel uit Noord Frankrijk (Picardië) maar komt ook voor in Wallonië/Dinant waar ze wordt gemaakt met boulette de Romedenne (low-fat kaasje).
Ik at met mijn ouders als kind vaak in een restaurant in Roye (tussen Parijs en de Belgische grens) genaamd La Flamiche waar ze uiteraard Flamiche op de kaart hadden staan. Ik heb er in 2006 nog een keer gegeten, geen ster meer en een beetje raar, lees maar terug…
Anyway, flamiche, soort quiche, en zoals in Roye met prei. Ik maak ze momenteel veel voor een grote Nederlands kaasproducent. Zijn introduceren een nieuwe kaas en ik verras wekelijks de inkopers van grote winkelbedrijven met een lunch met… Flamiche!
Ze zijn voor 2 personen dus ik maak ze in springvormpjes van ø 10cm met veel minder kaas, 1 ei en 80 ml room.
Recept Afdrukken
Flamiche
Instructies
Rol bladerdeeg uit met een deegroller en wat bloem en bekleed een met zonnebloemolie ingevette springvorm ø 22 cm. Laat de randen 2 cm oplopen en plak eventuele overlap-stukken deeg vast met behulp van een kwastje water. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Bedek de bodem met bakpapier en vul de vorm met gedroogde bonen of rijst (dit kun je daarna nog maanden hergebruiken, maar alleen voor dit doel). Bak de bodem 20 minuten “blind” (dit wil zeggen zonder vulling maar met bonen/rijst zodat het deeg niet opbolt) in een op 175ºC voorverwarmde oven. Laat de bodem afkoelen en verwijder bonen/rijst en bakpapier.
Bak prei zacht uit in boter, breng op smaak met zout en peper en laat iets afkoelen.
Meng room en eieren tot een liaison
Bedek de bodem van de quiche met prei en geraspte kaas, vul op met het room-ei mengsel en bak de flamiche 25 minuten in een op 190ºC voorverwarmde oven.