Ik was gisteren een (mid)-dagje naar Friesland met Folkert en de vrouw, en ineens stonden we op Urk. Op Urk! Ja, op Urk, want Urk was vroeger een eiland dus praat je nog steeds over “op Urk” net zoals “op Texel”.
Op Urk dus, op terugweg van Friesland, tegen de avond, even lekker eten aan de haven, bij De Boet. Amuses met o.a humus, crème van schelvis en een meloensoepje, en een flesje Pouilly Fuissé van Cheveau (F, 2013) een mooier begin kan niet.
Bij De Boet doen ze aan keuzemenu’s, 3 gangen voor € 39,50 en bij de voorgerechten kun je kiezen uit “schol en kokkels”, “makreel” of “Vechtdalrund”. Ik ga voor schol en kokkels, gerookte scholfilet, langzaam gegaarde kalfstong, kokkels, tuinboontjes, anijspaddestoel, geroosterde hazelnoot en knolselderij-limoenmayonaise. Een mond vol als je het zo neer moet zetten en uitleggen, maar het is, ondanks de wat te gare kalfstong, ontzettend lekker.
Als pièce kun je kiezen uit schol en paling, zeetong (+ € 10), lamsrack (+ € 10) of parelhoen. Ik ga voor de zeetong met aardappelpoffertjes, koolrabifondant, koolrabiremoulade en kappertjessaus. Wederom een schot in de roos, hoewel de remoulade wat droog is. De tong is perfect gebakken, de saus is top evenals het garnituur.
Er is eigenlijk verder niet zo veel te vertellen, de bediening is prettig, het eten is lekker, de tafels zijn wat klein, het is een feest aan de haven en in de zon. De Boet op Urk, de reis meer dan waard!