Voor degene die niet elke dag mijn blog leest, en ik vergeet zelf ook wel eens wat te melden, laat staan dat ik altijd voldoende tijd en zin heb, nog eens even 2011 op een rijtje. Culinair gezien dan.
Ik zal best een en ander vergeten, en ik ga ook niet iedere maaltijd, hoe geweldig dan ook, noemen. Onderstaand is slechts een greep (en een verduidelijking hoe ik aan dat overgewicht ben gekomen…).
Januari; korte trip naar Las Vegas met Bart Jan, met natuurlijk een bezoekje aan l’Atelier, ook hier present met **, het naastgelegen La Table heeft er natuurlijk 3. Na thuiskomst direct de Spaanse koffer gepakt om met Ron, Kraan, Menno, Edwin en Folkert en af te reizen voor het allerlaatste diner in El Bulli. De avond wordt goed ingeleid bij La Gallega in Ampuriabrava, waar Ron later nog een weekendstage is gaan lopen voor zijn Vis van de Dag.
Februari; hard weken aan Topchef de jonge professionals, een beetje eten links-rechts, Ron’s Vis van de Dag gaat open in Ouderkerk, en een kort tripje van 2 dagen naar Spanje, helaas weinig culinair!
Maart; hoogtepunt was zeker de Collegetour in de Stadschouwburg met Alain Ducasse, de bootrrip daarna en het diner bij de nieuwe Ron in Amsterdam met de grootmeester. Een feest!
April; we lopen tegen het einde met Topchef en reizen af naar Frankrijk. De finale is in en om Limoux, waaronder een belangrijke proef bij Gilles Goujon in Auberge des Vieux Puits***. Nadat Monique voor de winst zorgt blijven Kraan en ik nog een paar dagen voor het jaarlijkse wijnfeest van Toques & Clochers. Goujon kookt op de laatste avond voor 650 man, maar het duurt zo verschrikkelijk lang dat ik na het hoofdgerecht, 1.30…, afnok!
Dagje thuis, koffertje pakken, en onder genot van een maaltijd van Jonnie Boer met de KL richting Vietnam. Op de terugweg werkelijk geweldig gegeten bij Sidney (Richard Ekkebus zat nog in London, zijn 37ste plek in de San Pellegrino top 50 te vieren) in Amber in Hong Kong.
Mei; hier kunnen we kort over zijn, 6 geweldige dagen met Peter, Giel, Gijs, Ferry, Steef en Robert, met de G6 dus, in Italie. Geweldig huis maar op een saaie plek, super-eten van grote sterren naar eenvoudige vistentjes, en wijn, veel wijn…
Juni; Rijksharingkeurmeester op Vlaggetjesdag in Scheveningen, romantisch liefdes-midweekje in Librije’s hotel, eten bij Marius in Amsterdam, koken voor het goede doel in Coevorden, buns en vongole op Ouderkerk Culinair, als officiële ambassadeur met Henk Jan naar Taste of London, verukkelluk eten bij Yaoutcha aldaar en een afzakkertje in The Shoreditch House met BJ. Als klap op de vuurpijl eet ik nog bij Noma! Wow…, drukke maand!
Juli; in korte broek achter de BBQ voor de RTL zomerpromo, geweldig eten bij Jan de Wit, eerste 2 weken Topchef waarna lekker via Parijs (Jean François Piège in Thoumieux) naar Ibiza. Weinig culinair, gewoon lekker Spaans! Over Spaans gesproken, op 30 juli sluit El Bulli officïeel de deuren als restaurant.
Augustus; op de dag voor mijn verjaardag sta ik ineens het diner door te geven bij Ramon Beuk, geintje van Kraan! Topchef begint weer aan week 3, goed gegeten bij Bord’eau en Bolenius, en Topchef (2de plaats) Rico begint voor zichzelf als cateraar.
September; drukke maand, elke vrije dag fotograferen voor mijn nieuwe boek, Taste of Amsterdam, champagne Gosset diner in Bridges, waanzinnig Chinees eten bij Asian Glories, René Redzepi in de Topchef-studio…
Oktober; mooi eten bij de Karmeliet en de Zwethheul, maar de beste ervaring van het jaar is toch echt bij Edwin en Blanche Vinke in de Kromme Watergang. Kraan en ik voorspellen beide in het openbaar de 2de ster, en die valt een maand later. Verder 3 x naar België voor het Vlaams bureau voor Toerisme, draaien in Knokke, Heist, Oostende en Blankenberge. Finale van Topchef 3 in de Librije, Tim wint.
November; de dag na de finale, het is een soort traditie, naar Vietnam. Op de terugweg via Singapore, even dineren bij Iggy’s (27 op de SP-top 50). Verder deze maand een Amarone diner bij Ferry (ik voel het nog), fantastisch eten bij Beluga (ex aequo met De Kormme Watergang), Toine Hermsen, Seinpost, Palazzo en Vinkeles, en ons Kids walking dinner in Bussum, waar we met hulp van de G6, Folkert, Bart Jan, Eric, Wilma, Alain, Arno & Monique en vele anderen bijna € 50,000,- hebben opgehaald voor onze weeshuizen in Vietnam.
December; Ricardo’s boek komt uit en we eten eindelijk een keer bij Neva, met Iens en nieuwe vriend Tom Kellerhuis. Eindelijk komt Smart Cooking Compleet ook uit en we vieren dat bij Ron. Hij krijgt ook het eerste exemplaar en houdt een speech waar ik nog stil van ben. 3 dagen later kook ik met Kraan voor culinair Nederland in het Okura op The Night of Gastronomy een heerlijke coquille. Beetje truffels van Alain en Jacques Pourcel bij Lute, weer een toplunch bij Bord’eau en vineus sluiten we het jaar af met de G6 kerstlunch bij het Bosch. Sassicia, Ornelaia, Mouton Rotschild, Comtes Lafon, het kan niet op. Laatste kookfestijn is het kerstdiner voor de familie van Isabel, wat natuurlijk al bijna 19 jaar ook mijn familie is. Remoulade van knolselderij met Bawykov zalm, gestoofd hert met paddestoelen, polenta, en vieze taart toe. Nu met vrouw en kinderen in de sneeuw, geen culinaire hoogtepunten hier, maar lekkere pot au feu, blanquette en fondue. Wat een jaar…
Ik ben nog heel wat vergeten,maar ik denk niet dat dat heel erg is. Als ik het zo terug lees schrik ik eigenlijk best, hoewel ik zelf niet het idee heb dat het nu allemaal zo uitbundig was. Isabel vind dat ik gestoord ben. Misschien heeft ze wel gelijk…
Voor nu iedereen een fantastische laatste dag van 2011 toegewenst.
Tot morgen…
Alle foto’s en meer staan op Facebook