De rivier gisteren was top, dolfijnen gezien en een paar Parbo’tjes gedronken met vriend Gijs, maar nu moeten we in actie komen. Na 6 dagen ledigheid, roti, saté, pom en wat dies meer zij is het tijd om aan de slag te gaan, en aan de slag moeten we want er staan ondertussen 150 man gereserveerd!!

Terwijl Ramon en Pim door de stad crossen voor de laatste “dingetjes” gaan Gijs en ik aan de slag met zijn appels en mijn aubergines. Mijn gerecht staat natuurlijk in het teken van de barbecue, mijn nieuwe boek is er over 6 weken, dus heeft Nikita een omgebouwde gasfles op een poot geregeld. Kooltjes erin en go. Het menu vandaag ziet er als volgt uit;

Pim trapt af met zijn prijswinnende hutspotsalade. Hutspot (aardappel, peen en ui), maar dan met lokale ingrediënten. Hierbij een awara-mayonaise (klein rood vruchtje met meer pit dan vlees), en krokant gefrituurd zoutvlees. Een lastige mise en place waarin lang wordt getwijfeld over bijvoorbeeld het gebruik van de awara, maar uiteindelijk komt het allemaal goed.

Ramon doet het tweede gerecht, een lokaal visje gestoofd in krabboter, met een schuim van tajorblad, bisque-saus, antiboise verrijkt met black soy, en een lokaal boontje. Hemelse smaken, want de man kan koken, maar dat gaat ook niet zonder slag of stoot. De trots over de prijs van “zijn” hoofdingrediënt verdwijnt als die krengen gefileerd moeten worden, een en al graat. Er komen nieuwe vissen, en op 2 gaspitjes en 4 weggooi alu-braadsleedes komt er toch een klein sterrengerechtje uit.

Nikita de gastheer maakt zijn ongeloflijk lekkere pindasoep als tussengang, even een visitekaartje zodat we toch vooral niet vergeten waar we zijn, bij Soeposo, een soeprestaurant!

Pièce is de eerder besproken skirtsteak. Als ik ze uitzoek en wat trim denk ik “waar ben ik aan begonnen…” . Lange dunne lappen met lellen en vellen, maar hop, op de gril, en daarna in een op smaak gebracht oliebad op 50ºC Truc van chef Beuk, en ik moet zeggen ideaal! 3 uur later haal je ze eruit en trancheer je een weliswaar licht glibberige maar perfect op cuisson zijnde skirtsteak. Boulangé is de lokale aubergine dus een baba ganoush van aubergine (van de barbecue) eronder, en een zoetzuur van komkommer, spersieboontjes, paprika, mini-sjalot en een stekelig augurkje. Nog wat gebakken panko met masala er overheen en ready to rock en roll… Topgerechtje, al zeg ik het zelf!

Gijs sluit af met een dubbel dessert. Eerst gebakken appeltjes met kaneel, in Bourgos-rum gemarineerde rozijn en vanilleijs, daarna trakteert hij ons op de discobus die ons een uur wild stampend door Paramaribo rijdt. Om middernacht is het mooi geweest. De rechtervoet wil niet meer, en links begint ook te sputteren. Douchen en tukken, morgen naar huis.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.