De nieuwe week is begonnen, en die begint bij Lekker, vandaag is er wel stroom. Koffie’tje maar geen ontbijt want ik voel me niet helemaal jofel.

In Nederland heeft er zich bij Ramon al een idee gevormd, we gaan een feestje organiseren. Wat eerst bij ons thuis zou zijn wordt al snel naar het soeprestaurant van Nikita verplaatst. Hij is een vriend van reisleider Beuk, kan de aandacht goed gebruiken want de soeptent is pas 4 maanden open, en wij hebben de zooi niet in huis. Een persberichtje is snel geschreven door overbuurvrouw Ilse (lees haar leuke blog op www.switi-sranan.com) en de lokale pers pakt het razendsnel op. De eerste reserveringen komen op zondagavond al binnen dus tijd voor een planning, menuoverleg en alles wat er bij een walking dinner van 5 gangen voor 100 man komt kijken…vakantie hoorde ik iemand zeggen..?

Na enkele uren hangen en overleg, we zijn immers in Suriname, gaan we naar de markt om het aanbod te bekijken en wat eerste shopping te doen. Daarna naar de disposableboer, luxe supermarkt Chois voor mosterd en tahini, en weer terug naar de basis. Thuis even een uurtje liggen, en toch maar mee naar eetcafé de Optimist.

Dinsdag gaat het echt beginnen…, we gaan wat doen en ik heb er met hulp van Gijs zelfs een planning doorgedrukt. De dag begint met een hilarisch interview voor het Surinaamse TV5 met een mevrouw die geen idee heeft. Regisseur Beuk weet er wat van te maken en een half uur voor schema vertrek zijn we klaar. We gaan een broodje pom met zoutvlees eten bij Krioro, die zo blij is ons te zien dat we meteen zijn gast zijn. Superlekker broodje!

Door naar de markt die nu een grote klerebende is , maar wel vol. We vertrekken na 2 uur met zakken vol vis, groente, kruiden specerijen, azijnen, olies en wat dies meer zij, het enige wat we missen is vlees. De Keurslager moet uitkomst bieden, 11 kilo prachtige skirtsteak en als we de magische woorden “kranten” en TV noemen is de deal snel rond. Cadeau’tje!! Superlief want we lopen al wat achter op het budget (20 srd/€ 4,64 voor een 5-gangen diner is niet teveel).

We gaan naar Chris, de beste roti-tent van Paramaribo, dus van Suriname, dus van de wereld. Tegels overal, onhandige zitjes, een afhaalbalie en 2 wasgelegenheden want roti eet je met je handen. Roti; stukken kip in masalasaus, gekookte aardappels, kousenband en bovenop een pannekoek van 2 laagjes waartussen spliterwten. Met de pannekoek breng je de stukken kip, de groenten en de saus richting mond en het is echt superlekker. Na een korte keukentour gaan we richting Kembomarkt voor de laatste shopping en pakken we nog een uurtje mise en place alvorens Gijs en ik per boot de Surinamerivier aftuffen richting de zee…



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.