De koning onder het rundvlees wat mij betreft, en dan vooral de wat vettige rand, die ik altijd graag ruil met familieleden, kom maar op!
Recept uit Het Complete BBQ Boek, uitgeverij Carrera, foto’s Dennis Brandsma.
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 90 minuten |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 2 kilo côte de boeuf (runderribstuk met been)
- 200 ml olijfolie
- 3 tenen knoflook
- 3 takjes tijm gerist en fijngesneden
- 3 takjes oregano alleen de blaadjes, fijngesneden
- 1 el grof zeezout
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Maak een marinade van olijfolie, knoflook, tijm, oregano en zout en wrijf die goed in de côte de boeuf. Laat minimaal 2 uur op kamertemperatuur intrekken terwijl je regelmatig het vlees draait en door de marinade "haalt".
- Verwarm de bbq (kamado of iets anders met een klep) voor op 140ºC
- Schud zoveel mogelijk olie van de côte de boeuf, laat nog 10 minuten indrogen en leg met een kernthermometer op de bbq.
- Controleer na 90 minuten de temperatuur en haal het vlees bij 46ºC van het vuur*.
- Laat het vlees minimaal 15 minuten rusten terwijl het doortrekt naar 52ºC*.
- Trancheer de côte de boeuf en serveer met de saus
Notities
* voor een krokantere buitenkant kun je bij 42ºC het vuur opstoken en het vlees nog even een extra boost geven. Ik vind 52ºC de ideale kerntemperatuur voor een côte de boeuf, maar laat 'm gerust nog even liggen als je dat te rood vindt.
Wat is de temperatuur van de bbq? Belangrijk detail als je iets 90 minuten op de bbq legt;-)
Afgelopen kerst gemaakt, het was super lekker. Datgene wat over was hebben de dag erna op een warme pistolet gedaan met een dadel vijgen olie en wat sla . Een echte aanrader