Omdat de schoorsteen moet roken èn ik het ook hartstikke leuk vind verhuur ik mezelf een paar keer per jaar als jurylid aan studentenverenigingen. Het A.S.C/A.S.V.A. (Amsterdamsch Studenten Corps) beet 2 jaar geleden het spits af en heeft al 2 keer op hoog niveau een “Topchef/Masterchef” georganiseerd en op de dag zelf ook gepresteerd. Echt goed! Minerva in Leiden was afgelopen mei de tweede, met 4 groepen die ieder voor ruim 20 man moesten koken. Een hele andere setup maar ondanks wat mankementen (geen electra) was dit ook een topavond.
Een paar weken geleden was de beurt aan Vindicat in Groningen, die er een wild feest van hadden gemaakt. Een levensgrote tribune, een arena met 8 kookeilanden en een berespannende halve finale. Bij het opgeven van de teams moesten ze een recept met foto inleveren van een Groningse eierbal (wie kent hem niet, het gekookte ei in een krokante huls van gehakt) waarna we de 8 beste hebben uitgenodigd voor de halve finale.
De opdracht voor de halve finale was de zgn. sportmaaltijd, althans zo noemen wij dat, biefstuk, frites en sla! Omdat dat wel heel makkelijk is hebben we het iets aangepast naar ribeye, gebakken aardappelen, frisse komkommersalade en een warme Béarnaisesaus. 45 minuten, met zijn 2-en, met 400 man gillend op de tribune, ik geef het je te doen, vooral die Béarnaise. Na een zinderende strijd bleven er 2 teams over, de jongens tegen de meisjes, maar ik moet wel vermelden dat niet één Béarnaisesaus was geschift, echt knap.
De jongenstegendemeisjes-opdracht bestond uit een black box met kip-bleekselderij-walnoten-appel-mosterd-ei-zonnebloemolie waarin de kenner natuurlijk meteen een Waldorfsalade herkent. De dames en heren van de organisatie dachten nog even grappig te zijn door er ook een stuk Parmezaanse kaas bij te leggen, wat kan maar de jongens dusdanig in de war bracht dat ze een Caesar zijn gaan maken.
Het mocht de pret niet drukken, 2 indrukwekkende salades waarbij de meisjes er zowel qua smaak als ook qua presentatie met de eer zijn gaan strijken.