Omdat amandelen vandaag in Julius’ Voorraadkast staan uiteraard een receptje met amandelen, mijn nieuwe vrienden sinds ik wat meer van de low-carbs ben. Amandelmeel is geen vervanger van bloem maar je kunt er mooie en vooral lekkere dingen mee maken. Omdat daar toch wel vaak, althans bij zoete toepassingen, suiker bij wordt gebruikt wissel ik dat dan weer in voor ahornsiroop, nu ik toch in Canada ben. De calorische waarde van suiker is 387 per 100 gram, en van ahornsiroop is 260 per 100 gram, scheelt wel wat, maar niet genoeg. Als je verder zoekt kom je al snel bij Stevia, wat niet alleen zorgt voor een bittere nasmaak en moeilijk is te doseren (veeeel sterker dan suiker), maar waarvan de vrouw het ook weigert om te eten want vies en misselijkmakend. Ik ben verder gaan zoeken en kwam bij erythritol.

Erythritol wordt gemaakt door fermentatie van glucose door gist. Het is 100% natuurlijk, kent geen chemische processen zoals bijvoorbeeld aspartaam en sucralose, en heeft geen nare bijwerkingen (zoals bijvoorbeeld buikklachten, of erger). Het heeft 70% van de kracht van suiker, geen bittere of wrange nasmaak, en veroorzaakt geen stijging van de bloedsuikers. Erythritol (E968) is door de ESFA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) veilig verklaard (maar dat is aspartaam destijds ook). Sukrin schijnt een goed merk te zijn.

Enfin, ben het nog aan het uitproberen maar deze cake kent een bemoedigende start. Ze is goed (citroen)-zuur, niet te zoet wat ik fijn vind, maar nog een beetje compact maar dat kan komen omdat ik de boel een minuutje met de hand heb geklopt in plaats van 5 minuten met een mixer. Ze is duidelijk nog in de testfase, het mag ook nog wel wat luchtiger, maar hoe leuk is dat een keer…?

Recept Afdrukken
Citroencake low carb
Maaltijd dessert
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 75 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd dessert
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 75 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Was de citroenen en schrob alle eventuele pesticiden eraf.
  2. Breng ze in water aan de kook, houd ze onder met een schoteltje of een dekseltje (kleiner dan de pan) en laat 45 minuten garen. Giet af en laat afkoelen.
  3. Snijd de citroenen, verwijder de pitten en maal in de keukenmachine tot puree.
  4. Klop eieren en erythritol 5 minuten tot bleek en dik, meng met citroenpuree en vouw er amandelmeel doorheen.
  5. Bak de cake 75 minuten in een met boter ingevet cakeblik in een op 150ºC voorverwarmde oven en laat afkoelen op een cakerekje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.