Vroeger was dit de enige salade die m’n kinderen aten, hoewel ik Max nog wel eens kon verleiden tot veldsla met zachtgekookt ei en oude balsamico.
nu er ineens een staartje zomer in de tuin valt denk ik “kom op maar met een lekkere salade”
Chopped Niçoise
6 personen
3 pomedori tomaten
200 gram haricots verts, gekookt
1 rode ui, gesnipperd,
12 bladeren salade Romaine
3 aardappels, in de schil gekookt*
200 gram tonijn*
2 eieren, hardgekookt
75 ml olijfolie
25 ml citroensap
1 eetl. scherpe mosterd (Dijon)
1 eetl kappertjes
Cordifol (dikke cressblaadjes met druppeltjes)
ansjovis
zout en peper
Snijd de tomaten doormidden, verwijder het binnenste en snij de rest in kleine blokjes. Snijd de haricots in stukjes, de sla, aardappels (zonder schil), tonijn, eieren, kortom chop de boel helemaal klein. Maak een dressing van olie, citroensap, mosterd en kappertjes en meng met de salade. Breng op smaak met zout en peper.
À la minute
Ondanks dat het onwijs lekker is ziet het er toch wat armetierig uit, dus garneer vooral met Cordifol en ansjovis
*Tonijn uit blik is in principe prima, als je een beetje behoorlijke koopt (in water). Veel lekkerder is verse tonijn die je even gaart in een koekenpan met antiaanbaklaag, waarna je haar uit elkaar pluist.
Wijnadvies van Harold Hamersma: De kinderen maar aan de ranja, maar wij aan het rosé of wit uit de Provence of Costières de Nîmes.
Dit recept komt uit Smart Cooking Light van Julius Jaspers