De absolute top uit de Chateauneuf-du-Pape en ik wordt dan ook maandag al gebeld door maître Erwin Walthaus van Le Garage of ik woensdag bij de proeverij op de Wine Professional wil zijn. De laatste dag, en ook direct het laatste nummer, traditiegetrouw uitgevoerd door Le Garage, en altijd wat bijzonders. Links van me vrienden Ferry en Alain, en rechts mijn lang verloren gewaande vriend Harold Hamersma, samen met Nicolaas Klei. Illuster gezelschap dus, met mooie wijnen. We starten met wit, Chateau Fonsalette, Domaine des Tours en de beroemde Chateau Rayas. Allen wijnen van Emmanuel Reynaud, opvolger van de legendarische Jacques Reynaud. Emmanuel is bij leven overigens al redelijk legendarisch, wars van de pers, redelijk schuw, een aangeboren afkeer van controles en overheid, produceert slechts 11 fusten per hectare, maar nog altijd de beste Chateauneuf-du-Pape (99 Parker-punten in 2007, wijn moet nog worden uitgegeven!).

Van de witte Rayas is slechts één fles, en die komt ook nog uit Parijs, dus het is voor iedereen en sipje, maar wat een smaak. De quenelle de brochet met sauce Mornay en zwarte truffel doet het er geweldig bij, en ondanks wat discussie aan tafel zitten we zwaar te genieten.

Bij de rode gaat het al even gesmeerd, het zijn er alleen veel meer. Des Tours, Fonsalette, Pignan, le Parisy, de zeldzame la Pialade, en natuurlijk de Rayas. We eindigen met de laatste, 2000 en 2003, en een onvoorstelbaar mooi gerechtje van duif. Gebraiseerd, sauce au sang (bloed), mooie morilles, en een toastje crème van de ingewanden. Waanzinnig, en dan met die wijnen, een geweldige afsluiting van de 10de editie van de Wine Professional. Met dank aan de keukencrew van Le Garage, JFE, Erwin Walthaus, ridder Jan (van Lissum kreeg aan de vooravond een ridderorde opgespeld, die ik overigens niet terugvond op zijn revers…) en wijnkoperij de Lange, de importeurs van dit kostelijke vocht.


Reacties

  1. Door Gertjan

    Je was in goed gezelschap op pagina 4,telegraaf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.