De trouwe lezer kent mijn liefde voor Rijsel, en dan heb ik het niet direct over de stad (Lille) in Noord-Frankrijk, alhoewel ik daar onderlaatst lekker heb gegeten en geslapen, maar over het heerlijke restaurant in de Marcusstraat in de hoofdstad. Het bestaat in mijn optiek al een eeuwigheid (en dat bedoel ik als een compliment) en is een voorbeeld van gastvrijheid, no nonsense en lekker eten. Ondanks dat ze vrijwel altijd vol zijn, reserveren is echt een must, organiseren ze ook nog wel eens een extra’tje, zoals in dit geval een cassoulet-lunch.

Cassoulet, voordat we verdergaan, is een bonenschotel uit Toulouse, of is het nu Castelnaudary…, of Carcassonne (ze maken al jaren ruzie en het zijn ook echt 3 verschillende schotels, ik zal ze eens bespreken in Julius Voorraadkast). Het gerecht bestaat uit witte (Lima) bonen, tomaat, varken, gekonfijte gans of eend en een (braad-)worstje. Het geheel gaat eventueel nog even in de oven met een laag broodkruim, het is om gek te worden zo lekker.

Even 2 dingen over cassoulet; 1) je kunt me altijd en overal wakker maken voor een goede cassoulet, en 2) cassoulet is een typisch lunchgerecht, want zwaar. Ik ben met mijn vriend Paul, ook een liefhebber, en we starten met wat gekookte achterham met mierikswortelsaus (amuse). Niet ingewikkeld, gewoon lekker.

De terrine van snoekbaars en paling met Granny Smith gaat een stapje hoger, de chef weet hoe het moet, en het is super.

De cassoulet wordt vandaag niet van Lima-bonen gemaakt maar van citroenbonen, er zit wel gekonfijt varken bij, èn braadworst, maar de eend/gans is ingeruild voor patrijs, verukkulluk… De onovertroffen kropsla staat à coté, life’s beautiful op de zaterdagmiddag, ook zonder wijn (zeker zonder wijn!).

Toe is er een vacherin (klassiek eiwit-schuimpje) met bloedsinaasappel-curd, mango en ananas.

Een wild feest is het, maar dat is het altijd hier, of het nu cassoulet is of mijn eeuwige combi huzarensalade-côte de boeuf. Dank chef Iwan Driessen!

Rijsel|Marcusstraat 52|Amsterdam


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.