Als ik een enthousiaste recensie in Proefwerk van Parool lees, standaard doe ik dat op de zaterdagmorgen rond 9:00, kunnen er 2 dingen gebeuren. Ofwel ik reserveer meteen (maar dan moet ik wel heel enthousiast zijn) of het gaat in een ‘laatje’ voor later, en dat is gebeurd met Café Beurre (de recensie dateert van 9 april 2022).
Na een lunch met vriend B bij Hanneke (Bouchon du Centre), een bezoek aan augurken-vriend Oos èn aan kringloopwinkel Rataplan (super gietijzeren caquelon voor de fondue voor 4 piek) zijn we veel te vroeg bij het voormalige vegetarische Café Beurre (er zijn sinds 2 weken 2 vlees-vis supplementen) dus duiken we nog even de Appie aan de overkant in (waar nog gewoon muntjes in de karren moeten en de muur met zelfscanners ontbreekt).
Café Beurre krijgt in ’22 een 8,5 van Mara Grimm “Bij Café Beurre wordt gekookt met een zeldzaam goed gevoel voor smaak” dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. We zijn tegen 6-en de eerste gasten en mogen een plek uitzoeken, na een korte check door de zaak waarbij opvalt dat de keuken werkelijk minuscuul is (koelbankje, spoetafeltje, 6-plaats oven, 3 pitten, frituur en kleine konro-bbq).
‘Shared dining’ is het credo en de tip is om niet alles tegelijk te bestellen, en ik snap meteen waarom. De chef moet tegen de klippen opwerken om het eten de keuken uit te krijgen en kan niet ook nog eens zorgen voor controle over de verschillende gangen.
We starten met radijs en zelfgemaakte boter, Remeker (da’s kaas uit Lunteren van Jersey-melk) en zuur, ook lekker, waarbij opvalt dat de kaas eigenlijk aan de jonge kant is voor de lekkere maar stevig-zure groentes. De oeuf (3 halve eieren) met gerookte mayonaise en kappertjes is superlekker. De toast van de bbq met huisgemaakte boter is ook lekker en komt met een teen gekonfijte knoflook die je lekker over het brood kunt uitsmeren (maar niet veel smaak heeft).
De brioche met warme zeekraal-boter en gefrituurde aubergine kent sinds 2 weken een eventueel supplement van sardine en dat hadden we misschien moeten doen want er is kwa smaak weinig aan. Hetzelfde geldt voor knolselderij confit, kingboleet, knolselderij en sherrybouillon, ik mis smaak.
De mousseline met gestoomd ei (wat later een 62º-eitje heet) komt met broodkruim en winterpostelein (6 blaadjes) en heeft in ons geval een supplement nduja, die spicy Italiaanse worst. Lekker maar meer dan warme aardappelpuree met wat dooier en spicy worst kunnen we er niet van maken.
De mousse au chocolat karamel noix de st jean en room is superlekker en kunnen we gerust een soort van geil noemen, tjemigdepemig. Noix de St Jean blijkt de volgende dag een notenlikeur te zijn op basis van rode wijn met specerijen, het geheel is, zoals gezegd, superlekker.
Dat is de pruim van de bbq met crème anglaise en tijm-olie niet. De ene halve pruim is heerlijk gegaard op de bbq, de andere helft is keihard (en 2 keer zo groot zie je op de foto). Als ik vraag of dit het concept is moet dat worden gevraagd en krijgen we 5 minuten later het antwoord dat dat niet zo is, of we een kopje koffie of thee willen… Dat willen we niet dus staat de pruim gewoon op de rekening (€ 13)!
Volgende keer gaan naar hun ‘kleine zusje ‘petit péché’, ik weet uit betrouwbare bron dat ze daar sinds vorige week een nieuwe chef hebben, een hele goede (JW).
Café Beurre|van Limburg Stirumstraat 115|Amsterdam