Ik zit een paar dagen met vriend DF bij vriend Ferry in Jávea (ook wel Xàbia, je zegt ‘Gabbia, dus niet ‘Javééja’ of ‘Ksaafiaa’) waar andere vriend Ron gaat koken, het is zaterdag (19 oktober) en heerlijk weer (25,5ºC). De DF gaat lekker fietsen, ik schrijf een stukje en kijk hoe anderen een zware mise en place voor hun rekening nemen, en als de keukencrew richting ‘La bocadilla Hollandesa’ gaat voor frikandellen rijden wij naar de lokale markt voor een apéro en een chuleton (super côte de boeuf voor het diner van morgen, op de foto hieronder is die van Ca Joan).
We doen een paar kleine tapas voordat we naar de lunchplek in Altéa rijden. Zoals in Spanje de toeristen vanaf 16ºC buiten eten, eten de Spanjaarden eigenlijk altijd binnen, zo ook bij Ca Joan alwaar we om 15:30 nog gewoon even in de wachtkamer worden gezet. Dit is helemaal niet erg want we hebben meteen een bord Pata negra voor onze mik, waarna we na een korte wijn hick-up (hebben ze nu wel of niet Belondrade?), aan tafel gaan.
Tussen de 2 eetzalen, het restaurant zit overigens ramvol op zaterdagmiddag, is een soort ‘vleeskamer’ met een koelwand vol met rijpende runder-ribben èn, achter glas, een hardwerkende mevrouw, omringd door knetterende vuren en schalen vol rauwe chuletons ‘ready to roast’.
De croquetas de jamon zijn lekker, ondanks dat ze een soort kaas-consistentie hebben, de ensalada Russa (my all-time favorite) is top en de ansjovis op toast met geitenboter waanzinnig.
De door ons zelf aan tafel uitgezochte chuleton, althans daar komen ze er een showen, is goed. Ze zijn allemaal minimaal 45 dagen gerijpt, wat we eigenlijk allebei te lang vinden, maar ze hebben de jongste uitgezocht. De garing is perfect, bloedrood maar warm van binnen, en het vlees is lekker, ondanks dat de smaak aan het einde van het rib steeds sterker wordt (het blijkt later de middelste te zijn van de 3 chuletons die we dat weekend eten).
Fijn adres, en met een kiloprijs van € 60,= voor de chuleton (rauw gewicht maar daarna gegrild, getrancheerd en geserveerd aan tafel) zeer goed te doen (de winkelprijs in Nederland voor een vaak mindere kwaliteit ligt tussen € 39.= en € 62,50, en dan heb je nog niet eens Rubbia Gallega).
Ca Joan|Partida la Olla 146|Altea| 🇪🇸