In Spanje, en ik kom mijn hele leven al graag in Rosas, net over de Franse grens aan de Costa Brava, kun je heerlijk eten. Uit eten ga ik graag aan de tapas, de paella, of de eigenlijk nog lekkerder fideua (een soort paella maar dan met spaghetti), in da house natuurlijk lekker koken met al die heerlijke verse spulletjes van de lokale markt. Of kip…

Op die lokale (overdekte) markt zit namelijk ook een kippentent, ‘El pollastre Daurat’ en ik kan op mijn kop gaan staan (of gewoon gaan koken) maar beter dan deze kippen krijg ik ze niet, wat ik ook doe. De kippen hangen rijen dik tegen de lekkende gasvlammen aan waarbij het vet naar beneden valt in de bekende bak aardappelen die daar lekker liggen te garen, het is allemaal waanzinnig.

Ze verkopen de kruiden ook los en ik neem altijd een grote bak mee. Zo lekker als daar krijg ik ze niet, wellicht heeft het ook met de kwaliteit van de kip te maken (hoewel de prijs die ik daar voor een gebraden kip betaal lager is dan ik hier voor een rauwe Polderhoen of een Label Rouge neerleg), of gewoon met het fijne vakantiegevoel.

Enfin, ik doe mijn best, waarvan acte…, en maak het me iets makkelijk door de kip te vlinderen (butterflied) in plaats van aan spit te hangen (wat ik niet heb).

Recept Afdrukken
Butterflied kip Rosas
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Spaans
Prep Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Spaans
Prep Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Knip de ruggengraat aan beide zijdes uit de kip (dit heet vlinderen) en duw of sla het karkas plat met het vel naar boven.
  2. Rub de kip aan beide kanten in met Rosas kruiden en laat een half uur liggen
  3. Rooster de kip op een bakplaat 40 minuten in een op 200ºC voorverwarmde oven.
  4. Snijd de bouten van het karkas en leg terug in de oven.
  5. Snijd de filets van het karkas en houd warm onder aluminiumfolie.
  6. Haal na 10 minuten de bouten uit de oven halen serveer met de filets
Notities

Vergeet de sot l'y laisse niet (het is een dwaas die het laat zitten), die kleine 'biefstukjes' aan beide zijdes van de ruggengraat.


Reacties

  1. Door Marc Kruijtzer

    Sot l’y laisse was een geweldig restaurant in Utrecht. Lang geleden…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.