
Het moet er een keer van komen, zeker nadat ik Moshik Roth ontmoet heb bij Marco (Westmaas, Elzenduin Beach) en wat van zijn gerechten heb geproefd. Op de warmste dag van het jaar, + 40º C op het terras, heb ik woensdag met Marco geluncht bij het Brouwerskolkje in Overveen. Een ongelooflijke belevenis, een aantal culinaire orgasmes en vele verrassingen. Ik zal het menu chronologisch opnoemen, voordat we totaal in de war raken, en waarde-oordelen achterwege laten, het was namelijk allemaal top!
gepofte en gesuikerde pompoenpitjes
pizza hawaii, gestolde mozarella, gegeleerde pepperoni, ananasgelei, ham en kaas
oester met aan tafel bevroren (nitro) schuim van tonic en spray van Tanqueray 10
macaron van inktvisinkt met palingmayonaise
met manzanilla geïmpregneerde haring, met eucalyptussorbet
tartelette met maïis en tahiti-vanille, oublie met wilde zalm, pasteibakje met eendenmaagjes, spinazie en ansjovis
gazpacho van steenvruchten met sherrysorbet en granité van geclarifieerde tomaat
ravioli van oloroso-sherry met foie gras in bouillon
verificatie van groene olijven met bloem van sinaasappels
tartaar van langoustines, geïmpregneerd met Japanse citroenthee, crème van balsamico, acquitaine kaviaar
rauwe geplette langoustines met crème van colombokruiden, granny smith en fèta
gnocchi van olijfolie met poeder van zee-egel, en infusie van duif
spaghetti van Parmezaanse kaas met truffel
palette van groentes met o.a. met abrikoospitolie geïnjecteerde bloemkool, en met wijnazijn geïnjecteerde sla
salade van Noordzeekrab met coulant van cacao en sap van rauwe doperwten
zeeduivel met olijven, schuim van olijfolie en saus van geitenkaas
72 uur gegaarde schouder van Iberico varken, met hooi geïmpregneerd, aardappelpuree met fenegriekzaad, crèma ajo blanco en geraspte amandel
reebok geïmpregneerd met zn eigen jus, met drop geïmpregneerde rode biet en blackforrestcake
gebakken foie gras met bourbon-vanille en kokosschuim
terrine de foie gras met chocoladeganache, citroenstroop en gehakte nootjes
mousse van limoen, schuim van ananas en slush van jonge chianti
piña colade met knettersuiker
3 soorten chocoladecrème’s met bevroren citroengrassabayon en guavegelei
bosvruchten geïmpregneerd met olijfolie, focacciapoeder en hybiscusijs
We hebben ook nog wat gedronken, maar dat doet eigenlijk helemaal niet terzake. Het was zo’n enorm feest, zeker met een geoefende proever (Marco) erbij, beiden volledig geconcentreerd, genietend, proevend en evaluerend, helemaal top. Ieder gerecht was uniek in z’n soort, telkenmale werden we op het verkeerde been gezet. Voorbeeldje, in de spaghetti van Parmezaanse kaas met truffel zit geen gram bloem, de pastaslierten zijn middels een ingenieuze welhaast scheikundige truc gemaakt van de Parmezaanse kaas, en van niets anders. Het was veel, dat lees je, maar toen we om 5 uur ieder ons weegs gingen hadden we geen van beiden een “vol” gevoel.
Een gedenkwaardige, on-Nederlandse middag, in de rij Ferran Adria, Heston Blumenthal, loopt Moshik Roth moeiteloos mee.