![](https://www.juliusjaspers.nl/wp-content/uploads/2014/03/bolenius_griet.jpg)
De sneeuw waait tegen de hoogbouw als we volledig verdwaald langs de zuidas tuffen op zoek naar de nieuwe zaak van Luc Kusters en Xavier Giessen. Na wat belletjes over en weer arriveer ik als eerste terwijl vriend Carsten direct na mij binnenkomt. Kranenborg is sjiek te laat dus we beginnen vast met een glaasje Veuve uit een gek kelkje. Als de tafel compleet is komt er een cornetje met gerookte ossenworst met VOC kruiden met een ijsje van Amsterdams ui, en een koud garnalenkroketje (dat hoort koud!). Vooral de eerste is een soort smaakexplosie die precies lang genoeg in de mond blijft. Eerste gerecht is gebakken coquille Saint Jacques met tamarinde, basmati rijst, kardamom, pistache en citrus. We drinken er een Tiefenbrunner chardonnay bij van Castel Turmhof uit Südtirol (I, 2009). De smaken zijn los geproefd allemaal een beetje vlak maar samen in je mond komen ze tot een wonderschone combinatie waarbij de tamarinde een essentiële rol speelt als smaakversterker. Wauw!!
2degerecht is al even mooi, gebakken griet met snert en potgrond, ofwel met crème van erwten en “grond” van roggebrood met spek. Bovenop wat doperwtencress, ernaast wat schuim van mierikswortel. Ook hier denk je, los geproefd, wat gebeurt er, totdat je een combinatie van elementen in je mond stopt…… Pièce, daar komen we eigenlijk voor, is de lièvre à la Royale, ofwel, oneerbiedig gezegd, haas met ingewanden en bloed. De volgende dag zitten de beide heren bij DWDD en laten ze Matthijs 2 versies van de haas zien, de klassieke van Robert en de hippe variant van Luc. De rug is, natuurlijk, perfect gebraden, maar het gaat ons om de saus van bloed, lever en ingewanden, die werkelijk briljant is. Gerechtje voor de geoefende eter, maar holy f..k wat lekker. Blaadje goud erop, wat meiknolletjes en aardappelmousseline, en de borden gaan schoon op. De wijn erbij, Hochar, de 2de wijn van Chateau Musar (Libanon, 2003, cinsault, carrignan, cabernet sauvignon en grenache) vertoont in het begin een “neusje van aceton”, maar ontpopt zich met het gerecht als een frisse geweldige beaujolais, wat een feest. Na het pièce maken we de wijn op met wat Hollandse kazen, waarna het rennen wordt naar de studio, promo opnemen voor Topchef 2011….
Een geweldige nieuw adres maar niet zo eenvoudig te vinden; ga met je rug naar de ABNAmro bank staan aan de Zuid-as en kijk naar Amstelveen. Voor je neus staan 2 oranje-rode torens. Bolenius zit op de parterre aan de achterkant van de rechtertoren.
![](https://www.juliusjaspers.nl/wp-content/uploads/2014/03/bolenius_haas.jpg)
Ik heb op internet gekeken naar het interview in DWDD en ik vond het leuk om te zien hoe enthousiast en tegelijkertijd ontspannen Kranenborg vertelde over het gerecht van hazerug met bloedsaus dat hij in Frankrijk had leren maken en weer heeft doorgegeven aan zijn pupillen. Ik heb de idee dat veel mensen (ook de kandidaten) niet beseffen dat Kranenborg net zo’n topchef is als de andere sterrenkoks die meewerkten aan Topchef 2010.