
Ik kom van het boerenland, tussen Ouderkerk, Abcoude en Vinkeveen en ben opgegroeid tussen de koeien. In de zomer op het land (niet “in het land”, wij zeggen “op het land”, net zoals “op de werft”, in plaats van op je erf of terrein of tuin…), in de winter op stal.
Toen ik klein was werd er in de zomer ook nog op het land gemolken, met de trekker op en neer met de melkbussen, maar op een gegeven ment kwamen de loopstallen en werden de koeien 2 keer per dag naar binnen geleid. Ik heb me nooit gerealiseerd dat er bedrijven zijn die om economische redenen de koeien zomer en winter op stal laten staan. Die zijn er!!
De meeste melk die je in de winkel koopt komt van koeien die in de zomer buiten staan, maar met kaas is dat nog lang niet het geval. De WSPA (World Society for the Protection of Animals) doet daar wat aan en voert stevig campagne. Op http://youtu.be/v0c94IsO3SMzie je er meer over.
Vorige week, op 25 april, heb ik de campagne “ik kies binnenmelkvrij”, samen met chef Erik van Veluwen, gestart en ik hoor net dat we er in een paar dagen 1600 gelijkgestemden bij hebben, dus dat gaat mooi.
We deden dit op De Groene Griffioen, een biologische educatie- en kaasboerderij in Weesp. Praatje, filmpje, rondleidingkje, koeien knuffelen, glaasje wijn en ondertekening van de belofte, weer een mooie middag.
Steun dit initiatief ophttp://binnenmelkvrij.nl en laat de koetjes in de zomer lekker buiten grazen.