We zijn op het mooie Texel, Culinaire Verwennerij Bij Jef is de locatie waar de 5de dag van de week van Groningen wordt afgesloten. Productie wil dat we er slapen, zo is iedereen morgen op tijd, dus wat moet dat moet. Omdat we toch moeten eten na een lange dag werken in Wassenaar schuiven we na de korte boottocht na 20 minuten aan Bij Jef in Den Hoorn. Mijn 2de keer op Texel, de eerste keer was een paar maanden geleden bij de opening van Jef, en ik ben nog nooit ergens anders geweest. Prima!!

We starten met een bonbonnetje van witte chocolade met mierikswortel en ham, waarna een snoepje van lardo met courgette, crème van gezouten citroen en aardappel, een macaron met mousse van gevogeltelever, en een aardappeltuille met bleekselderijsalade. Glaasje Taitinger erbij, een brandade van kabeljauw, mosseltjes met crème en groente, en een Bloody Mary 2011, een enorme stroom van snacks, allemaal even lekker. Ik kies de witte wijn, Kraan de rode, dus Nadine komt met een As Sortes van Rafael Palacios (E, 2008). 

De amuse bestaat uit oester met zoetzure komkommer, in grappa ingelegde druif en foam van bleekselderij en is top. Eerste gerecht idem ditto, op de huid gebakken kabeljauw met gesmoorde suikersla, zoetzure lenteui, sjalottenkaramel en munt, met licht gegeleerde tomatenbouillon. 

Bij de gebakken langoustine met rettich, sinaasappel, gember, koriander, witlof, schaaldierenjus en ijskoude kalamanchi gaat het bij de laatste bijna mis. Geweldig gerechtje maar het zuur en het bitter van dit gemene citrusvruchtje is zo heftig dat je dat enorm moet doseren. Het ene lekkere broodje na het andere volgt elkaar op, allemaal uit eigen keuken, en we hebben het goed. 

Laatste voorgerecht is gebakken griet met canterellen en trompettes de la mort, bleekselderij en foam van paddestoelen, voor ons het mooiste gerecht tot nu toe. We stappen over op een andere wijn, de keuze van Robert, een rode Saint Joseph uit de Rhône van Louis Cheze (F, 2005). Specialiteit op Texel is natuurlijk lamsvlees,  dus krijgen we lamsrugfilet met puree van aubergine, zilverui, rouleau van aardappel, courgette en schuim van laurier. Perfect gebraden, mooie spanning en excellent van smaak.  Apart wordt nog de lams-nier en –zwezerik geserveerd met wat sjalottenschuim, allemaal details die er toe doen. 
Ik ben pas 2 keer op Texel geweest, weet dus niet dat er zoveel verse Texelse kazen zijn, maar dat weet Jef wel, wat een assortiment. We sluiten af met een dessertamuse van meloen met ham, en een heerlijk dessert van perzik, framboos, witte chocolade en limoenijs. Een topavond, maar we kunnen de 8 km die ons van de crew scheidt niet meer aan. We kijken Jef en Nadine lief aan, strompelen naar boven en vallen gesloopt in één van de lekkerste hotelkamers van de laatste jaren (dekbedden van schapenwol en Nespresso machines….).


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.