Ik zei het vorig jaar al, toen ik na een verloren WK-finale bij de ouders Deenik wegreed, “ik moet ook zo’n Green Egg”! Welnu, ik heb er één….

Sinds een week of 6 steek ik het ding, tjee wat oneerbiedig…, mijn vriend zeg maar, vrijwel iedere dag aan. Fluitje van een cent, de houtskool brandt in 2 tellen en is na een kwartier warm.

Even iets over het ei… Verkrijgbaar in meerdere maten, de meeste topzaken hebben tegenwoordig een kleintje op hun fornuis staan, gemaakt van keramiek met een space-shuttle buitenkant, is het eigenlijk een soort buitenoven met direct of indirect vuur. Koude lucht komt van onderen binnen, en gaat er boven weer uit, middels roosters die je kun stellen, het zogeheten “knijpen”. Zolang er zuurstof door het ding trekt heb je vuur, zo kun je met “knijpen” temperaturen bereiken van bijvoorbeeld 60ºC (slow cooking), doe je de roosters dicht dan gaat het vuur uit en kun je de volgende keer weer gewoon door zonder nieuwe houtskool toe te voegen. De freak heeft 3 soorten houtskool, 6 soorten rookhout (ja, je kunt er ook in roken), verschillende aanmaakblokjes en staafjes en verder alle denkbare onderdelen. Ik ben zo’n freak aan het worden….

Afgelopen maandag kwam BBQ koning Jeroen, hij is de officiële demo-man van Green Egg, langs voor een tweede Egg-lesje, en Michiel, Meindert en Clemens haakten aan. Gerookte kabeljauw, char sui speklapjes, bierkip, gebraden ananas, corn bread, mosselen, scheermessen, vis in zoutkorst, wortels in zout, we hebben weer veel geleerd en uitgeprobeerd. Het is een wereld apparaat (sorry Ron…)



Reacties

  1. Door Bram

    Gaaf apparaat he. Het mooie vind ik persoonlijk dat ze errug lang de zelfde constante temperatuur hebben. Handig als je laegh ende traegh gaat BBQen zoals de amerikanen. Probeer eens een keer een brisket te maken!

  2. Door geje

    Prachtapparaat mits er goede kwaliteiten op gaan.Jeroen weet wel wat ik bedoel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.