International Hamburger day vandaag en dat biedt gelegenheid om een hamburger zonder vlees op het podium te zetten, de Bietenburger! Zelf maken from scratch is het leukste…
Zet een goede mise en place klaar zodat je na het bakken van de pattyde burger snel kunt opbouwen. Ik begin bij de bottom…
Onderkant bun
3 strepen piccalillymayo
Bieten patty
1 plak Provolone (Italiaanse kaas)
Gegrilde groentes
Gepocheerd ei
Krokante uitjes,
3 strepen piccalillymayo
Bovenkant bun
Succes!!
(Deze burger, samen met meer dan een miljoen andere en dat is geen grap, ik bedoel de verschillende combinatie-mogelijkheden, komt uit mijn Ultieme Hamburgerboek).
Porties |
|
- 1 rode ui gesnipperd
- 50 ml olijfolie
- 100 g champignons
- 1 teen knoflook geraspt
- 400 g kikkerertwen gespoeld en uitgelekt
- 80 g mayonaise
- 200 g rode biet gekookt en in blokjes
- 200 g bruine rijst
- citroensap
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
- Fruit de ui glazig in de olijfolie, voeg champignons toe en bak op een hoger vuur totdat de champignons donker zijn en hun vocht gaan verliezen. Voeg knoflook toe, bak nog even door tot al het vocht is verdampt en laat afkoelen.
- Maal de kikkererwten 20 seconden met mayonaise met het stalen mes in de keukenmachine, voeg biet en het champignonmengsel toe en draai nog 10 seconden door (dit gaat het beste met de pulseknop, schraap regelmatig de randen aan de bovenkant even schoon).
- Voeg rijst toe, meng met de hand goed door en breng op smaak met citroensap, zout en peper.
- Verdeel het deeg in 6 porties en portioneer met behulp van een ronde steker ø 10 cm. Druk de burger iets platter ivm krimpen en zet minimaal 3 uur in de koeling.
- Bak de burgers om en om krokant en laat ze doorgaren in een op 190ºC voorverwarmde oven tot een kerntemperatuur van 60ºC.
Porties |
buns
|
- 320 ml water lauw
- 7 g droge gist
- 1 el bruine basterd suiker
- 60 g boter gesmolten
- 15 ml melk
- 600 g bloem
- 2 tl zout
- 1/4 cup bakzout*
Ingrediënten
|
|
- Meng lauw water goed met gist, laat 10 minuten staan.
- Meng bloem, gesmolten boter, melk, bruine suiker en zout in de keukenmachine met de deeghaak en voeg al draaiend water en gist toe. Laat draaien tot je een goed gemengd en plakkerig deeg hebt.
- Verdeel het deeg in 12 bollen en plaats elke bol op een met papier bedekte bakplaat.
- Dek af met een vochtige doek en laat 1 1/2 uur rijzen op een warme plek.
- Breng een pan met 2 liter water aan de kook, laat het bakzout hierin oplossen en gaar hier stuk 30 seconden de broodballen in (na 15 seconden even omdraaien). Laat even uitlekken/opdrogen.
- Snijd een kruis aan de bovenkant van de broodjes en bak ze in 12 à 15 minuten af in een op 220ºC voorverwarmde oven.
bakzout (natriumwaterstofcarbonaat) wordt ook wel baksoda of baking soda genoemd en is geen bakpoeder. Bakzout maakt het deeg luchtiger.
Porties |
|
- 100 ml olijfolie
- 30 ml citroen
- 1 teen knoflook geraspt
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 1 courgette in platte repen
- 100 g champignons in 2-en
- 1 paprika rood in strips gesneden
- 3 bosuitjes schoon en in stukken van 5 cm
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
- Meng olie, citroensap, knoflook en sjalot tot een vinaigrette.
- Grill of bak in wat olijfolie de groentes om en om, laat ze niet te gaar worden.
- Giet de vinaigrette over warme groenten, dek direct af met plasticfolie en laat afkoelen.
- Breng op smaak met zout en peper.
Ingrediënten
|
|
- Breng de uien en de olie aan de kook en zet het vuur zo zacht dat de uien langzaam worden gefrituurd.
- Roer de uien regelmatig door elkaar en frituur ze zo in een klein kwartier gaar en krokant.
- Schep met een schuimspaan de uien uit de olie en laat ze uitgespreid op keukenpapier uitlekken, na een minuut of 5 zijn ze lekker krokant.
- Nazouten!!
Ingrediënten
|
|
- Mengen!