De laatste avond in San Sebastian, met Azurmendi nog in de benen (en in de maag, en in de lever..). We waren 5 jaar geleden voor het laatst bij Martin Berasategui en toen was het waanzinnig, nog altijd in de top 5 beste ever (samen met El Bulli before the hype, Noma before the hype, Jean-Georges in New York en Franzèn Hong Kong) dus we zijn heel benieuwd naar de laatste avond.
De zaak is niet vol, als er 4 tafels zitten is het veel, en wij zetten met 7 man het totaal op 15 gasten!
Er komt brood (niet voor mij), met boter met paddenstoelen, spinazie, bieten en “gewoon” gezouten (de lekkerste), en we starten met The Great Tasting Menu (voor het gerecht staat het jaartal van de ontwikkeling). Als ik er niets achter vermeld is het gewoon heel erg goed!
2017 rabarber crunch met “Balfegó” tonijntartaar en yuzu
1995 mille feuille van gerookte paling met foie, lente-ui en appel (klassiek maar briljant)
2014 “royale” van rode garnaal met dille en Venta del Barón olie
2016 kaviaar en knolraap met varkensbouillon en citroen
2015 licht gemarineerde oester met komkommer “slush”, K5, en spicy appel
2017 tarama met bietjes en mierikswortel (tarama is Grieks/Turkse viskuit)
2001 salade van het hart van diverse groentes, kreeft en crème van sla (classic.., foto bovenaan)
2017 langoustine met mayonaise van zijn koraal
2015 truffel, foie, gefermenteerde paddenstoelen en Alma de Jerez olie
2017 Galo Celta ei uit Gallicië, met citroen-kippenbouillon en gezouten asperge
2017 gegrilde heek-filet, met fijngesneden scheermess in kokos-curry
2017 boven houtskool geroosterde duif met rode andijvie en olijf (ik ben dol op duif maar deze is me net iets te rauw)
Niet iedereen wil duif, dus we delen duif en lam
2017 zuiglam met wei van Parmezaanse kaas en gefrituurde asperge (ik ben dol op lam maar deze is me net iets te rauw)
2016 combinatie van citroen, groene boontjes, amandel en basilicumsap (prachtig)
2017 “honingraat” met amandel, met pindarotsjes en kaneelijs
Een compliment voor de waanzinnige sommelier, die ons aan de hand nam en ons het mooiste uit haar kelder heeft laten proeven (within reason).
Hegoxuri van domaine Arretxea (F, 2013), een uitzondering want deze week drinken we alleen Spaans, maar deze heeft wel 2 Spaanse druiven.
Vidonia van Suertes del Marqués (E, 2014)
Allende, Rioja blanco (E, 2007)
La Vinyua del Vuit, Priorat (E, 2005)
Ribeira Sacra Lacimam dominio do Bibei (E, 2012)
Vino Tondonia Riserva, R. López de Heredia (E, 1998)
Finallmente…, topavond, gewoon goed behalve de 2 pièces. Hoop nieuwe dingen, hoop nieuwe smaken, ik noem nog een keer de top-sommelier, maar niet de betovering van de vorige keer. Helemaal niet jammer want toen viel Etxebarri een heel klein tikkie tegen en dat was nu weer het hoogtepunt.
Na afloop gaan we naar het hotel, voor het eerst in één streep, de helden zijn vermoeid, we worden oud, geen laatste GT meer in de Dickens Bar, het is mooi geweest!
Heb je ’n hotel-suggestie na zo’n Tasting Menu?
Wij gaan in november…
Ik slaap graag in Hotel Maria Christina, centraal en net helemaal gerenoveerd. Je moet wel even “shoppen” voor een goede rate. Succes!