We lopen tegen de kerst dus behalve vertellen hoe leuk ik voor je kan koken is het ook aardig om wat dieper op je eigen kook-aspiraties in te gaan, dus ik deel de komende weken wat basis-recepten zoals deze Béchamelsaus uit mijn Sausbijbel.
De ideale basissaus voor vele toepassingen, en ideaal omdat ‘ie makkelijk is op te warmen dus je kunt ‘m prima een dag vantevoren al maken. Verder is de saus behoorlijk neutraal, met 150 gram geraspte oude kaas maak je er bijvoorbeeld binnen een minuut een heerlijke Mornaysaus van.
Prep Tijd | 30 minuten |
Porties |
personen
|
- 40 g bloem
- 30 g boter
- 500 ml melk
- nootmuskaat
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
- Laat boter langzaam smelten op het vuur en meng de bloem er met een spatel doorheen.
- Laat de bloem ± 10 minuten garen en roer regelmatig door. Houd het vuur zo laag mogelijk zodat de roux zo min mogelijk kleurt.
- Voeg 1/3 deel van de koude melk toe en roer met de garde goed door en druk de eventuele klonten tegen de wand van de pan kapot.
- Voeg de rest van de melk toe en breng al roerend tegen de kook aan.
- Controleer of de béchamel naar bloem smaakt, kook anders nog wat door, breng op smaak met nootmuskaat, zout, peper en passeer door een fijne zeef.
Als je de bechamelsaus laat afkoelen voor later gebruik, doe dit dan met een vel plasticfolie direct op het oppervlak, zo voorkom je velvorming. Bewaaradvies; 2 dagen in de koeling.