Bateau in Seattle staat in het lijstje van The World 50 Best als ‘one of the places to be (ze staan niet in de Top 50, maar toch). Het is een prachtig restaurant met mega-grote ramen die helemaal open staan en zo lijkt het net of je half op straat zit. Leuk. De akoestiek is minder leuk, dat dan weer wel, en in de hoek staat een enorme koelcel, ook weer met ramen, met halve koeien erin, dat beloofd wat (navraag leert dat de pescotariër nog wel wordt bediend door het aanpalende visrestaurant van dezelfde eigenaar, maar dat de vegetariër het echt moeilijk krijgt).
Op een krijtbord staan alle die avond verkrijgbare ‘cuts’, met gewichten en prijzen, die na iedere bestelling worden doorgestreept. Supercool.
Onze ‘Trevor’ brengt als snack ‘jerky’ van smoked & spiced shank (gedroogde repen vlees, in dit geval van de schenkel), die taai en lekker pittig zijn (dat taaie hoort!).
We delen de ‘lettuces’, ofwel verschillende soorten sla met een vinaigrette met miso, hazelnoten, groene kruiden en ingelegde dooier,
en een steak tartare met umeboshi (gezouten Japanse pruim), ikura (zalmeitjes, waarvan er meteen één valt op mijn hagelnieuwe en vooral schone shirt en daar een dikke streep op achterlaat), dooier en tapioca crackers (soort kroepoek) met o.a. gefermenteerde paarse wortel. Het is allemaal heerlijk.
Bij het pièce is de keuze op de krijtborden rond 20:15 al teruggebracht tot 50% van het aanbod, maar er is nog genoeg. Vlees is tegenwoordig duur, en helemaal dit mooie spul, we gaan voor 28 dagen ‘dry-aged’ en laten de 124 dagen voor wat het is (behalve veel geld vind ik het vooral altijd veel te heftig). Het wordt de flat iron, waarvan ik denk te weten dat dat een van de 2 vlees-delen van de sukade is. Nou, da’s in de US of A een hele andere cut, maar wel superlekker, zeker met de bruine boter met gezouten citroen die er overheen is gesmolten.
Op advies van Trevor nemen we er nog 2 sides bij, want vlees is hier echt alleen vlees.
De groene asperges met béarnaisesaus op basis van gesmolten rundervet, crispy quinoa en wilde rijst, zijn waanzinnig lekker, en zo ook de geroosterde paddenstoelen met crispy knoflook, marjoraan en een gepocheerd ei (dat pocheren doen ze hier ingepakt in een plasticfolietje zodat het ei eruit komt als een soort bloemetje). Ook lekker!
Fijn restaurant, Bateau. We horen de volgende dag dat het van een mevrouw is, chef Renee Erickson (James Beard award in 2014), die iets van 12 zaken heeft en veel ‘terugdoet’ voor de community ($ 58.832,31 met alleen al Bateau in 2022, om precies te zijn). Mooi!
Bateau|1040 E Union Street|Seattle, Washington|USA