Zelden heb ik een restaurant in Amsterdam in de eerste weken zo ge-hypet zien worden als Bambino in Amsterdam, niet normaal, iedereen sprak erover en de social media kanalen ontplofte bijna. Om mee te kunnen praten (hahaha) heb ik dus snel een tafel geboekt en zo was ik er 3 weken geleden na een barre tocht met trein en metro…
Niks bars aan (de tocht), in een klein half uur van Bussum naar station Zuid en daarna in 6 minuten met de metro naar de Vijzelgracht om voor de deur van Bambino afgezet te worden. Ideaal! Bambino zit in het oude Panini, waar de vrouw en ik altijd de lekkerste focaccia’s van Amsterdam aten. De mannen en vrouwen van Bak hebben er een nieuwe bar èn keuken ingezet en een paar potten verf tegen aan gegooid en gaan…
De warmte en gastvrijheid zijn identiek aan die van Bak en da’s niet gek want ik herken meerdere gezichten. Van de kleine wijnkaart kiezen we een Viré-Clessé van Gautier Thévenet (F, 2016) en later de Chapitre vielles vignes van Jean Fournier (F, 2013) en we gaan aan de slag. Bambino serveert allemaal kleine gerechtjes vooraf die prima te sharen zijn en omdat we benieuwd zijn naar alles is dat precies wat we krijgen;
Spaanse ham en gedroogde bloedworst (ben ik nooit heel gek op maar deze is top),
superlekker brood met bruine boter bij de mozzarella uit Groningen, rauwe zeebaars met mierikswortel en dragon, geroosterde prei met sauce gribiche en tuinkers, andijvie met feta, radijs en zonnebloempitten, en knolselderij met mayonaise van onrijpe zwarte walnoten zijn de voorgerechtjes. Super!
We zijn vroeg begonnen maar na een uurtje zit de tent tjokvol en rent de bediening af en aan met gerechtjes. Als pièce gaan we aan de combi spitskool-boerenkool met vlierbessen beurre blanc (een beetje “Thomas Henry” als je de saus los proeft), arroz met strandkrabbenbouillon (ik proef geen vis) en witlof,
witte bonen met eidooier en spruitjes, Baambrugs varkensrib met sla en bagna cauda (de laatste is goed zout). Alles is lekker en in de kenmerkende Bak-stijl. Diepe smaken en niet teveel gedoe op het bord.
Toe wil mijn lieve Okky, want daar ben ik vanavond mee, per se de soesjes met vanilleijs en warme chocoladesaus, die exact beloven wat er staat. Verse soesjes (dus niet van karton), goed ijs en chocolade met smaak. Toptent, enneh…, ik snap die hype wel!
Bambino | Vijzelgracht 5 | Amsterdam |bel 020 6264 939 | www.bambinobar.nl
Dag Julius!
Het is prettig, heel prettig, je blogs te lezen.
Blijf behoorlijk up-to-date door al jullie eetplezier.
Met royale groet, Kees-Jan & Julie Strop-Hosman