Ik vind het een heerlijk restaurant, Bak. Coole locatie aan de zijkant van het IJ, in een soort bedrijfsverzamelgebouw aan de Van Diemenstraat, prachtig uitzicht richting de Pontsteiger, rustig interieur (alleen dat is al een feest voor de ogen), prettige bediening en heerlijk eten.

Vandaag is het allemaal heel anders want de maitre (Alessandro) en chef (Bennie) zijn te gast bij de kookboekwinkel van Mevrouw Hamersma waar schrijver dezes rond het middaguur met de vrouw aanschuift aan de dis van meneer en mevrouw H, terwijl de brigade in de kelder staat te preppen.

Coole locatie? Ja, want ik houd van boeken. Prachtig uitzicht? Ja ook, want ik kijk naar de vrouw. Rustig interieur? Zeker niet! Prettige bediening? Zeker wel, en zoals vanoud, heerlijk eten.

We starten beneden in de winkel met een amuse van tomatenbouillon met verschillende zomervruchten en roomse kervel. Superlekker en zo ziet het er ook uit, mede door het door Bak meegebrachte serviesgoed (doe ik ook de volgende keer, toch leuker dan standaard wit).

Aan tafel (boven), starten we met aubergine van de bbq, denk aan een soort baba ganoush, met verschillende soorten courgette, groene kruiden en een mayo met een beetje kerrie.

Hierna komt fijngesneden biet aangemaakt met een mole van blauwe bessen, verstopt in 2 dubbelgevouwen shiso bladeren, waardoor dezelfde vulling 2 keer verschillende smaken krijgt. Slim. Erbij een superlekkere saus van koji (in dit geval gefermenteerde gort).

De gegrilde rouget met doperwten en tuinbonen, miso-bouillon en olie van de takken van zwarte bessen is 30 seconden te kort op de barbecue geweest waardoor de kern nog net te hard is.

De kreeft erna heeft een waanzinnige cuisson (waardoor we alles vergeven en vergeten), en komt met een saus van vin jaune, perzik en cantherel. Een droom!

Het lamsrack wordt vergezeld door een crépinette (balletje) van de rest van het lam, schapenyoghurt, tomaat, mierikswortel, daslookkappertjes en olie van oostindische kers. Ernaast wat à la minute gebakken zuurdesem flatbread.

We eindigen met een tompouce (verzin een list) van Hollands korstdeeg (naar recept van Cees Holtkamp) met aardbeien en een crème suisse gezoet met klaverhoning, bestrooid met vijgenbladsuiker.

Ik kan kort zijn, het ene gerecht is wellicht wat spectaculairder dan het andere maar dat brengt juist een mooie balans. Het belangrijkste, behalve de sfeer, is dat het allemaal ontzettend lekker is. Ik noteer hieronder de naw-gegevens van Bak, klik hier voor meer details over de Kookboekwinkel van mevrouw Hamersma, en wat daar behalve boeken nog meer gebeurt.

Bak|Van Diemenstraat 408|Amsterdam

 


Reacties

  1. Door J.W.J. Koppel

    Goedemorgen Julius,

    Ik weet dat je geen alcohol meer drinkt.
    Maar werd wijn gedronken toen, en welke, en dronk jij bijpassende non alcoholica?
    Ik hoor het graag, want dan kunnen wij het ook eens proberen.
    Dank jewel,

    Jan van der Koppel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.