Omdat ik een nieuwe grill heb waar ik vandaag wat aandacht aan besteed (een Weber Traveler Compact, lekker makkelijk op gas) een repost van 23 februari 2023.
Ik ben in Israël as we speak en wordt enorm geïnspireerd door groenten, labneh, granaatappelpitjes, allemaal yotam-shit die superlekker zijn. Deze aubergine at ik weliswaar in Marrakesh maar toch…
De labneh is eigenlijk niet veel meer dan hangop (uitgehangen yoghurt) met knoflook, maar ik vind Griekse yoghurt 10% zo al prima kwa dikte.
Prep Tijd | 60 minuten |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 400 Griekse yoghurt 10%
- 1 teen knoflook geperst
- 100 ml olijfolie
- 1 citroen
- 2 in pruimtomaten ontveld, ontzaad en in kleine blokjes
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 1 teen knoflook platgeslagen
- 15 zwarte olijven ontpit en fijngesneden
- 12 aubergines (klein, Japans, anders 1 per persoon)
- 3 el granaatappelpitjes
- 3 el pistache nootjes gehakt
- sumak (ijzerkruid)
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Breng de yoghurt op smaak met knoflook en zout en laat een uur infuseren.
- Snijd de schillen van de citroen zo dat je alleen vruchtvlees ziet. Snijd de partjes tussen de velletjes uit en snij dat vlees in kleine stukjes, Bewaar al het sap.
- Sla olie op met citroensap en roer tomaat, sjalot, knoflook, olijven en citroenvlees door de saus. Laat een uur staan, verwijder de knoflook, breng op smaak met zout en peper.
- Grill* de aubergines rondom krokant, tegen zwart aan en verwijder voorzichtig het vel.
- Serveer lauw op labneh met tomatensaus en granaatappelpitjes, besprenkel met sumak en pistache.
Heerlijk!