IK BEN OP REIS, INSPIRATIE OPDOEN VOOR EEN NIEUW BOEK,

 IK DOE HET EFFE IETS RUSTIGER AAN, DUS NIET ELKE DAG…

Het is even een verhaal maar ik word een paar jaar geleden benaderd door Onno Pel. Onno heeft een hotel op de Veluwe, doet inmens veel BBQ-worskhops vanuit een andere onderneming en is op dat moment druk bezig aan een gezond BBQ-boek voor een goed doel. Of ik mee wil doen…? Ik ben altijd wel voor goede doelen te porren, zolang ik geen stomme dingen hoef te doen, en waar het hier om gaat zijn een paar receptjes en wat beeld voor in het boek. De Librije en De Nederlanden doen ook mee, het kan allemaal slechter.

Het boek komt er, hij komt keurig een exemplaar brengen en vraagt ‘en passant’ of ik een keer wil optreden als gastchef in zijn hotel-restaurant Oranjeoord op de Veluwe. Niet voor het goede doel maar gewoon om samen een leuk (commercieel) weekend te hebben. Ik stem toe terwijl we de eerste lockdown net achter de rug hebben en een half jaar later wordt het weekend afgeblazen…

Wat in het vat zit verzuurt niet en een jaar later is het zover. Ik maak een menu, ‘meet the crew’ en de locatie, stuur de receptuur en op vrijdag 10 juni rijd ik om een uur of 3 bij Bud’s Tolhuis No 11 de Amersfoortseweg op. Ik ben hier als kind vaak geweest, herfstwandelingen in de Kroondomeinen en daarna champignons Dordogne bij de Echoput eten, dus met een goede dosis melancholie kom ik aan bij de tent in het weiland voor de deur van Hotel Oranjeoord. Chef Perry is al bijna klaar met de mise en place, GM Ferry en zijn vrouw Kristy staan de tent op te bouwen, en manus-van-alles Alex rijdt af en aan met glaswerk, borden, eten, linnen, flessen water, wijn, bier, houtskool, enfin, alles wat nodig is voor een goed feest. We beginnen vanavond ‘rustig’ met een man of 50, vanaf morgen wordt de verdubbelaar ingezet.

Half 6 is de ontvangst, kwart voor 6 staan de gasten aan de bubbels, krijgen ze een signature-amuse van Oranjeoord, aspergesalade met pulled lamb, en leg ik ze uit dat als ze speciaal zijn gekomen voor asperges met botersaus, ham van het been en een eitje het een teleurstellende avond wordt. Hoe lekker ik dat ook vind, ik heb hele andere plannen, te weten;

Gazpacho van asperges met stukjes asperge, krokante kippenhuid en groene kruiden,

Salade van gerookte asperge met huisgerookte zalm, crème van waterkers en hazelnootcrumble,

Longhaas caveman, zoetzuur van asperge en oerwortel, crushed potato en mosterdzaadsaus.

Kruidensalade met spaghetti van asperge en Olde Remeker,

Eton mess van meringue, lemoncurd, rode vruchten en slagroom.

Tja, wat moet ik er van zeggen. Ik ben opgenomen in een soort van familie-met aanhang die allemaal voor elkaar door het vuur gaan, die allemaal een gebruiksaanwijzingkje hebben, die allemaal anders zijn maar zoals Perry zegt:”aan het einde komt alles goed” en zo is het. We hebben met zijn allen een geweldig weekend met prachtig weer, lekker eten en een goede sfeer. Gasten zijn blij, wij zijn blij en op dag 2 wordt ik meteen geboekt voor volgend jaar, 9, 10 & 11 juni, zet maar in de agenda…!

Hotel Oranjeoord | Hoog Soeren 134 | Hoog Soeren (da’s bij Apeldoorn)


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.