Deze week heb ik het in Julius’ voorraadkast over miso. Miso noemen ze ook wel de 5de smaak, na zoet, zuur, zout en bitter. Een ander woord dat je veel hoort is umami wat staat voor umai, heerlijk in het Japans, en mi, smaak! Heerlijke smaak dus. De smaak is intens, uniek en vooral hartig, zonder dat je meteen de vinger erop kunt leggen wat het nou is. Een hulpmiddel dus, een condiment, om meer smaak te genereren, je eten nog lekkerder te maken.
Miso is supergezond en barst van de vitamines en andere voedingsstoffen, Denk aan ijzer, calcium en potassium, maar ook vitamine B, alle aminozuren en veel proteïne. Maar miso is ok berelekker, getuige onderstaand recept uit mijn 2 jaar geleden verschenen Grillbijbel (uitgeverij Carrera).
Meer weten over miso? Ga naar Julius’ voorraadkast op je favoriete podcastapp (of op spotify, vanaf vrijdag 20 januari).
Recept Afdrukken
Asperges namban
Instructies
Blancheer de asperges 2 minuten, spoel koud en laat uitlekken.
Maak met 2 in water geweekte prikkers matjes van 6 asperges.
Meng mayonaise, yoghurt, rijstazijn, mosterd en miso tot een gladde saus en meng met gekookt ei, ui en bleekselderij.
Grill de asperges om en om krokant en laat garen tot je nog een klein beetje bite hebt.
Haal van de prikkers af, stapel in laagjes op een schaal, bedek met de eiersaus en bestrooi met shizo.
Lijkt me super! Wat is het potje met het deksel half open op de eerste foto als ik vragen mag?