
We beginnen weer opnieuw, deze keer over het eten. Wat AdBibendum doet is natuurlijk vreselijk knap, zoveel mooie wijnen uit zoveel verschillende windstreken, maar echt respect is hier voor Jenny op zijn plaats. Verscholen tegenover een parkeergarage, om de hoek van Dudok, zit Asian Glories (in Rotterdam), Jenny in de zaak, haar man in de keuken. Onder het genot van de Grüner Veltliner, en de hele lijst hieronder, maken we een reis door haar keuken, en door China. We beginnen met een klein hoorntje gevuld met tonijntartaar, waarnaast een briljante sashimi van tonijn (met marinade van steranijs, hazelnoot, sichuanpeper, walnootolie, basterdsuiker en zeezout) ligt. Wat volgt is één van de lekkerste stukken kip van de laatste tijd, in rijstwijn gemarineerde maïskip (bout) met o.a. steranijs, waarna een open scheermes met daarin gebakken scheermes met bosuitjes, oestersaus en ShaoXing wijn, waaaaaahhhhhh, wat ontzettend lekker.
Ondertussen gaat het proeven gewoon door, en gaan we aan de Jean Daneel Initial White, die enorm scoort bij de vongole in kippenbouillon met saké en deng ghue wortel (soort ginseng). De Main Divide chardonnay valt weg bij de gestoomde coquille, glasbami en marinade van sojaus met rauwe en gefrituurde knoflook, maar de Bilancia gaat super bij de oesters van Nam Kee (zo noemt ze ze zelf, gestoomde oesters in zwarte bonensaus). Poeh poeh, 2 dagen later beleef ik het opnieuw, helemaal geweldig!!
Eric trekt nog een en ander open, vriend Lex meldt zich, net op tijd voor de met varken, garnalen en oestersaus gevulde en daarna met eiwit gefrituurde aubergine. Er komt nog een garnalen dim sum met coquille, een sui mai (garnalen-varken-reuzel) met spinazie, waarna het wachten is op de Peking kip (dus wat minder vet), met losse stukken vel die je dipt in knoflookazijn. Het wordt een beetje een opsomming, maar het zijn ook zoveel verschillende hapjes, smaken, structuren, en ondertussen blijven we scherp op de wijnen, proeven, terugproeven, vergelijken…..
Gestoomde inktvis met saus van sjalot, knoflook, gedroogde garnaal en kruiden, wordt opgevolgd door een mousse van sepia die ligt op een zelfgebakken broodje, waarna sui kau van rivierkreeft en gevulde taroballen (Colocasia esculenta). De gedachte aan Peking komt nog even terug, nu met een klein rijstpannekoekje met Peking eend, bosui en Hosinsaus, en roergebakken eend met Hoisinsaus, foie gras en sesam. Ik probeer al een half uur weg te gaan, feestje weet je wel, maar dat lukt pas na het verorberen van een stokje saté, met saus van o.a. gember, kunjit en koriander. Ik race naar buiten, en naar Bussum, terwijl Marco, Lex en Eric verder door Jenny in de watten worden gelegd. Wat een superdag……
