Het is anderhalf uur sturen van San Sebastian maar de reis meer dan waard.

1 Michelinster, maar vooral een 6de plaats op de Worlds 50 Best (http://m.theworlds50best.com/index.html#). Asador Etxebarri in Atxpe. Victor Arguinzoniz in de verscholen keuken, en Agustí Peres, de oude sommelier van El Bulli, boven in de verbouwde zaal.

We zijn hier niet voor het eerst dus we weten een beetje van de hoed en de rand, maar het blijft iedere keer weer een verrassing. Wat nu weer…?

Het menu:

groentenbouillon (bizar maar geweldig begin)

geitenboter van melk en Périgord truffel (mooi maar raar om zonder brood te serveren, het is een een blokje geitenboter met truffel)

verse smokey buffelkaas met nectar van Riesling uit de Pyreneeën (geweldig)

cracker met koningsboleet (binnenkot bij Aan de Poel op het menu)

zee-egel met pompoencrème in een cone van kombu

toastje ansjovis met lichte antiboise (zo simpel, zo vers)

petoncle met crème van bloemkool en kaviaar (altijd maar die bloemkool, wat is dat toch, wel een prachtig schelpje)

gamba uit Palamós (kan niet beter)

baby octopus met zijn inkt en topinambour (idem)

paddestoelen uit het seizoen (mwahh..)

tartaar van chorizo met mais (geweldig)

eidooier met chorizo bouillon en groene erwtjes (nog mooier)

kokotxa (not my thing, maar wel de beste, lees minst gelatineuze, ooit)

makreel met crunch (prima, wat een cuisson weer)

chuleta (specialité de la maison, maar niet zoals de eerste ooit hier)

opfrissertje (nodig)

ijs van ingekookte melk met bietensap (prachtig ijs met ongezoet bietensap)

chocolade curd (snel nog even aan de gamba denken, of aan de tartaar, want dit is ‘m niet).

 

We sluiten de lunch af met een bezoek aan de keuken, alleen de bbq-keuken deze keer, de rest is verboden terrein, en een babbeltje met de chef.

Het blijft een wonderbaarlijk restaurant, in the middle of nowhere, op eenzame hoogte met uitsluitend hele simpele gerechten, maar zo’n precisie, en dat is ook meteen de truc. Etxebarri is dinsdag tot en met zondag open voor de lunch (zaterdag ook voor diner maar dat zou ik nooit doen), en het is raadzaam vroeg te boeken!

 

de wijnen; Conundrum, Taleia Castel d’Encus 2014, Matallana Ribera del Duero 2009, Priorat Ferre Bobet selecció Especial 2012, Costers del Segre 2014, Selma, famillia Nin Ortiz 2013, Sketch Raoul Pérez 2013

alle foto’s staan op Facebook


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.