Na een “laatste” avond in een van de hotel van Sotogrande en een heerlijke nacht in een waanzinnige kamer spoeden we ons om 7:00 sharp zonder ontbijt naar Sant Sebastian. Best een tochtje, 1130 km, maar gelukkig rijden we maar 1 keer even verkeerd, al bij Marbella, en kost Madrid doorkruizen ons niet het ingeschatte uur maar slechts een kwartier. Om de hele dag te leven op een in de haast bij een tankstation aangeschafte doos mandarijnen vinden we wat te gek dus weet ik een Bib Gourmand te vinden in Lerma (zo’n 200 km voorbij Madrid).

We rijden klokke 3 het kleine Lerma binnen en parkeren voor de deur. Casa Brigante is een pittoresk ding, kleine eetzaal, pen keuken met een soort mege-pizza-oven die wordt gebruikt voor de garing van de specialiteit zuiglam, en een kleine parilla ernaast. De mevrouw die ik sprak door de telefoon toen ik reserveerde brabbelde inderdaad iets over ‘cordero lechal’ die ik kon bestellen maar ik had met mijn gebrekkige Spaans geen idee waar ze het over had. We kunnen het alsnog bestellen maar we gaan voor de prima croquetas, de boquerones (gemarineerde ansjovis) en natuurlijk een chuleton (ribeye ‘in the bone’), want cuando in España (when in Spain…).

De chuleton gaat op hoog vuur op de parilla, gaart een paar minuten naast de huisgemaakt chips door in de pizza-oven en wordt direct gesneden. Niks rusten, het vlees wordt direct getrancheerd en op een sissling plate opgediend met een berg (iets teveel) zout er overheen. Er komt geen druppel vocht uit het vlees, het bewijs dat het van topkwaliteit is.

Ik hoor je denken “wat moet ik in Lerma…” verrekte weinig maar als je er dan toch bent (of langs rijdt) dan zou ik hier lekker gaan lunchen. Fijn adres

Asador Casa Brigante|Placa Mayor 5|Lerma (Burgos)|E


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.